Preskoči na glavni sadržaj

Pobjednici 13. FMFS-a: Natko Stipaničev, Višnja Skorin i Rino Barbir

Dodjelom nagrada u ljetnom kinu "Bačvice" završen je 13. Festival mediteranskog filma Split, u sklopu kojeg su tijekom 10 dana na dvije lokacije, uz strogo pridržavanje epidemioloških preporuka, u pet programa prikazani filmovi iz 19 zemalja, a sve projekcije bila su u potpunosti rasprodane danima unaprijed.

Apsolutni pobjednik ovogodišnjeg FMFS-a je Natko Stipaničev, čijem animiranom filmu Arka je žiri u sastavu redatelj Andrija Mardešić, producentica Tamara Babun i nezavisni distributer Marko Pekić, dodijelio dvije nagrade. Arka je najbolji film među "Ješkama", a ima i najbolji scenarij, pa su Stipaničevu pripale i novčane nagrade u ukupnom iznosu od 18 tisuća kuna. 

"U svijetu i vremenu gdje nam je voda došla do koljena, a mi se i dalje  uporno klanjamo i aplaudiramo kapetanima tonućih brodova, dok ne dotaknemo dno i onda nastavimo dalje po mulju i crnom mraku praveći se kao da se ništa ne događa, ovaj nikad aktualniji animirani film dolazi kao upozorenje, alegorija, ali i kao zastrašujući dokument sadašnjih zbivanja. Zbog vještih redateljskih postupaka,  tjeskobne, apsurdne atmosfere, suptilnog crnog humora i originalnih likova čija groteskna lica kao da smo već negdje vidjeli, ovaj film zaslužuje da bude apsolutni pobjednik festivala i zato mu dodjeljujemo uz glavnu nagradu i nagradu za scenarij.  Rijetki su filmovi u kojima se uz izvrsnost pokopi i pogodan trenutak. A Arka je jedan od takvih.", stoji u obrazloženju žirija. 

Udica FMFS-a za najbolji dugometražni film prema izboru publike, visokom ocjenom 4,52, pripala je francuskom filmu Nas dvije čiju režiju potpisuje Filippo Meneghetti. Najboljim kratkometražnim hrvatskim filmom u kategoriji "Ješke" (ocjenom 4,63) publika je proglasila Drukera Rina Barbira kojem je pripala i novčana nagrada od 5 000 kuna. Najbolji kratki film u međunarodnoj konkurenciji, prema izboru publike (ocjenom 4,64), palestinski je film Maradona's legs redatelja Firasa Khourya kojem je uz statuu koju je za FMFS izradio umjetnik Luka Mimica pripala i novčana nagrada od 1 000 eura.

Publika i žiri složili su se oko pobjednika u kategoriji srednjometražnih hrvatskih filmova. Gledatelji su filmu Da je meni ono što mi nije redateljice Višnje Skorin dodjelili ocjenu 4,26, a žiri je svoju nagradu od 5 000 kuna obrazložio ovim riječima: "Autorica nas suvereno vodi kroz subjektivno velike padove i male pobjede jedne naoko obične, a zapravo složene ljudske sudbine, ne zanemarujući nježnost prema životu i važnost da se kroz njega ide s empatijom, toplinom i osmijehom. Film nas budi iz rutine i potiče na razmišljanje o egzistencijalnoj poziciji pojedinca u suvremenom društvu, ali i snazi medija i njihovom tretmanu tog pojedinca. Bez obzira na to otkud dolazimo i koja je naša priča, u gledateljskom iskustvu vezani smo uz protagonisticu čije izazove snažno proživljavamo. Takva bliskost i neposrednost nužno su posljedica jasnih namjera i izraženog dokumentarističkog osjećaja za životno."

Festival mediteranskog filma Split nastavlja svoj rad i u nastavku godine, u ljetnom kinu "Bačvice", ali i diljem obale kroz projekt "Kino Mediteran".

Naslovne fotografije: (slijeva nadesno) Višnja Skorin, Rino Barbir i Natko Stipaničev; publika na FMFS-u
(*autorica fotografija je: Maja Prgomet)

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.