Preskoči na glavni sadržaj

Plavom cvijetu Zrinka Ogreste Grand Prix Avantura film festivala

Na Avantura film festivalu "Avant & Una", koji se od 20. do 25. kolovoza održavao u Bihaću, žiri festivala najboljim filmom proglasio je dugometražni igrani film Plavi cvijet redatelja Zrinka Ogreste te mu dodijelio Grand Prix festivala "Unska sirena". Plavi cvijet se trenutno prikazuje i u glavnom natjecateljskom programu 15. Fünf Seen Film Festivala (Filmski festival Pet jezera) u Münchenu, koji završava 31. kolovoza. 

"Grand Prix Festivala i statuu 'Unska sirena' za najbolji film u cjelini žiri jednoglasno dodjeljuje dugometražnom igranom filmu 'Plavi cvijet' Zrinka Ogreste (Hrvatska), produkcijske kuće Interfilm, a koji donosi snažnu obiteljsku dramu suvremenog doba, osjećanja i razmimoilaženja tri generacije jedne obitelji, u kojoj su svi, 'selimovićevski' rečeno - na gubitku," objasnio je žiri Avantura film festivala svoju odluku. 

U konkurenciji za Grand Prix festivala bilo je 40 filmova različitih rodova iz svijeta i regije. 

Dugometražni igrani film Plavi cvijet redatelja Zrinka Ogreste trenutno se prikazuje i u njemačkom Münchenu, na 15. izdanju Fünf Seen Film Festivala (Filmski festival Pet jezera). Festival je namijenjen igranim, dokumentarnim i kratkometražnim filmovima iz srednje Europe, a dosad se razvio u jedan od najvećih i najpoznatijih filmskih festivala u južnoj Njemačkoj. Ovogodišnje izdanje održava se od 18. do 31. kolovoza. 

Najnoviji Ogrestin uradak u srpnju je trijumfirao na ovogodišnjem Pulskom filmskom festivalu, osvojivši Veliku Zlatnu arenu za najbolji film te se ovjenčao i Zlatnim arenama za najbolju režiju, glavnu žensku ulogu (Vanja Ćirić) te Nagradom kritike za najbolji film. 

Plavi cvijet svoju svjetsku premijeru doživio je na 43. Moskovskom međunarodnom filmskom festivalu u travnju ove godine na kojemu je osvojio treću nagradu publike

Osim što je film režirao, Zrinko Ogresta za njega potpisuje i scenarij, uz Ivora Martinića. Za kameru je bio zadužen Branko Linta, za montažu Tomislav Pavlic, za oblikovanje zvuka Martin Semenčić, za glazbu Dino Osmanagić i Kristijan Koščica, a za kostimografiju Maja Merlić. Uloge u filmu nose Vanja Ćirić, Anja Šovagović Despot, Tea Harčević, Nikša Butijer, Doris Šarić-Kukuljica i Alen Liverić.

Plavi cvijet je snimljen u produkciji Interfilma iz Zagreb te koprodukciji Zillion filma iz Beograda, a nastao je uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra i Filmskog centra Srbije. Producent je Ivan Maloča, a koproducent Lazar Ristovski.

Naslovne fotografije: scene iz filma Plavi cvijet

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.