Preskoči na glavni sadržaj

Piknik najbolji kratki film 26. LIFFe-a

Kratkometražni igrani film Piknik redatelja Jure Pavlovića, nastao u produkciji kuće Sekvenca, osvojio je nagradu za najbolji kratkometražni film 26. izdanja Međunarodnog filmskog festivala u Ljubljani, koji se održao od 11. do 22. studenog.

"U društvu koje još treba riješiti konflikte iz prošlosti i kojem nedostaje empatije, autor kroz priču o odnosu oca i sina nudi tračak nade u bolje sutra. U 13 minuta i s minimalističkim pristupom i preciznom režijskom vizijom, ovo je iznimno lijep i osjećajan film kojeg dodatno obogaćuje odlična gluma protagonista, posebno najmlađeg od njih", naveo je u obrazloženju odluke žiri za kratkometražni film kojeg su činili novinarka Anja Kučko Braun, kritičarka Bojana Bregar i Milan Milosavljević, programski direktor Akademskog filmskog centra u Beogradu.

Piknik govori o 15-godišnjem Emiru, koji u društvu nadzornika socijalne službe odlazi u posjet ocu na izdržavanju zatvorske kazne u poluotvorenom odjelu kaznionice na Igmanu. Zbog prometne gužve na sarajevskim cestama oni kasne, pa posjet traje kraće od planiranog. Režiju filma potpisuje Jure Pavlović, koji zajedno s Džejnom Avdić potpisuje i scenarij filma, za kameru je bio zadužen Almmir Fakić, za montažu Dragan Von Petrovic, uloge nose Emir Mušić, Aleksandar Seksan i Senad Alihodžić, a producenti su Luka Venturin i Jure Pavlović iz Sekvence.

Film je premijerno prikazan na 65. Berlinaleu – međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu, a na Međunarodnom festivalu kratkometražnog filma u Drami osvojio je nominaciju za 28. Europsku filmsku nagradu u kategoriji za najbolji kratkometražni film. 

Inače, na 26. LIFFe-u su prikazana još dva domaća naslova, dugometražni igrani film Zvizdan Dalibora Matanića (prikazan u sklopu programa Pretpremijere) i kratkometražna manjinska koprodukcija Trkač u režiji Petera Cerovšeka, Nataše Čiča i Tome Zidića.

Najboljim u natjecateljskom programu dugometražnih filmova proglašeni su Ovnovi islandskog redatelja Grimura Hakonarsona, dok je nagradu FIPRESCI dobio Obiteljski film slovenskog redatelja Olmoa Omerzua. Više detalja potražite na službenoj festivalskoj stranici.

Naslovne fotografije: prizor iz filma; Luka Venturin na dodjeli nagrada

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.