Preskoči na glavni sadržaj

Piknik: Glavna nagrada na Rhode Islandu i prednominacija za Oscara

Piknik redatelja Jure Pavlovića osvojio je nagradu za najbolji kratkometražni film na nedavno završenom 19. Međunarodnom filmskom festivalu u američkom Rhode Islandu. RIIFF (Rhode Island International Film Festival) je jedan od festivala na kojima osvajanje glavne nagrade u konkurenciji kratkometražnog filma ujedno znači i selekciju u prednominaciju za nagradu Oscar. 

Pavlovićev film Piknik govori o 15-godišnjem Emiru, koji u društvu nadzornika socijalne službe odlazi u posjet ocu na izdržavanju zatvorske kazne u poluotvorenom odjelu kaznionice na Igmanu. Zbog prometne gužve na sarajevskim cestama oni kasne, pa posjet traje kraće od planiranog.

Scenarij potpisuju Džejna Avdić i Jure Pavlović, za kameru je bio zadužen Almmir Fakić, za montažu Dragan Von Petrovic, a uloge nose Emir Mušić, Aleksandar Seksan i Senad Alihodžić. Film je nastao u produkciji Sekvence, uz potporu Hrvatskog audviozualnog centra, zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport te SEE Cinema Networka.

Piknik je svjetsku premijeru imao na 65. Berlinaleu – međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu, a na ovogodišnjim Danima hrvatskog filma osvojio je Grand Prix, uz nagradu za najbolje glumce. 

Inače, na Međunarodnom filmskom festivalu u Rhode Islandu koji se održavao od 4. do 9. kolovoza prikazalo se 265 dugometražnih, dokumentarnih i kratkometražnih filmova iz 54 zemlje, a odabrani su među 5.713 prijavljenih naslova. 

Detalje potražite na službenim stranicama festivala.

Naslovna fotografija: scena iz filma Piknik 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.