Preskoči na glavni sadržaj

Pawel Pawlikowski predsjeda žirijem 68. Pulskog filmskog festivala; hrvatske manjinske koprodukcije u Međunarodnoj konkurenciji 

Višestruko nagrađivani scenarist i redatelj Paweł Pawlikowski potvrdio je sudjelovanje na 68. Pulskom filmskom festivalu na kojemu će predsjedati Ocjenjivačkim sudom Hrvatskog programa. Osim toga, Pulski filmski festival objavio je i naslove iz Međunarodne konkurencije, među kojima ima i hrvatskih manjinskih koprodukcija, uključujući i Zlatnim medvjedom ovjenčan Bezumni pornić ili baksuzno bubanje Radua Judea. 

Pawel Pawlikowski je nakon studija književnosti i filozofije na Oxfordu snimio nekoliko iznimno zapaženih i nagrađenih dokumentarnih filmova. Igranim naslovima Posljednje utočište (2000.) i Moje ljeto ljubavi (2004.) osvaja nagrade BAFTA, a svjetsku slavu donosi mu film Ida, nagrađen Oscarom za najbolji film na stranom jeziku (2015.) - ujedno i prvi poljski film koji je osvojio ovu prestižnu nagradu. 

Nagrade se višestruko nižu i s trostruko nominiranim filmom za Oscara, Hladni rat (2018.), kojim u Cannesu osvaja nagradu za najboljeg redatelja i još 15 nagrada na relevantnim europskim i svjetskim filmskim festivalima među kojima i brojna priznanja filmske kritike. Hladni rat je u svibnju 2017. sniman i u Splitu, sa servisnim producentom Kinoramom. 

Renomirani redatelj predaje režiju i scenarij u Nacionalnoj filmskoj školi u Velikoj Britaniji i Wajda Film School u Varšavi, a boravit će u Puli od 17. do 25. srpnja.

Međunarodni program Pulskog filmskog festivala 

U Međunarodnom programu, za nagrade će se natjecati deset recentnih naslova europske kinematografije, a među njima su i tri manjinske hrvatske koprodukcije. Od njih se posebno ističe Baksuzno bubanje ili bezumni pornić rumunjskog redatelja Radua Judea, pobjednik ovogodišnjeg Berlinalea koji će u Puli imati svoju hrvatsku premijeru. Film preispituje osudu i predrasude konzervativnog društva nakon slučajno objavljenog porno uratka jedne profesorice.

Od manjinskih koprodukcija u program je uvrštena i drama Moje jezero albanskog redatelja Gjergja Xhuvanija s Vedranom Živolićem u jednoj od glavnih uloga te nastavak velikog regionalnog akcijskog hita Južni vjetar 2 – Ubrzanje srpskog redatelja Miloša Avramovića koji će u Puli doživjeti i svoju svjetsku premijeru. 

Sve naslove selektirane za Međunarodnu konkurenciju možete pronaći na ovoj poveznici

Filmove Međunarodnog programa ocjenjuje tročlani ocjenjivački sud koji ujedno dodjeljuje Zlatnu arenu za najbolji film, Posebno priznanje ocjenjivačkog suda, zatim Zlatnu Arenu za najbolju manjinsku koprodukciju te za hrvatski doprinos u manjinskoj koprodukciji. Osim nagrada ocjenjivačkog suda, filmovi će dobiti i Diplomu za najbolje ocijenjeni film od strane publike te Nagradu kritike koju dodjeljuje ocjenjivački sud filmskih kritičara. 

Sve detalje i novosti o Pulskom filmskom festivalu pronađite na službenoj stranici

Naslovne fotografije: pulska Arena (vizual Pulskog filmskog festivala); Pawel Pawlikowski

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.