Preskoči na glavni sadržaj

Otvorene prijave za Novu školu dokumentarnog filma

Filmaktiv otvara prijave za novu, treću generaciju polaznika Nove škole dokumentarnog filma. Ovaj petomjesečni program namijenjen je ozbiljnim zaljubljenicima u film koji vjeruju da su priče svuda oko njih i žele ih ispričati. Iskustvo je nepotrebno. Zainteresirani se mogu prijaviti do 15. veljače. 

Škola počinje krajem veljače, a prijave uz obavezno motivacijsko pismo primaju se na masa@filmaktiv.org. Prijaviti se može do 15. veljače, a bit će selektirano do osam polaznika u dobi od 18 do 40 godina starosti. Odabrani kandidati bit će pozvani na intervju.

Nastava će se održavati svaki tjedan, u popodnevnim satima petkom i u jutarnjim satima subotom. Škola je besplatna, ali će biti potrebno priložiti polog za slučaj oštećenja opreme. Škola je koncipirana kao sustavni intenzivni program u trajanju od pet mjeseci ( od veljače do srpnja) i podijeljen u dva segmenta: teorijski i praktični.

Teorijski se dio sastoji od gledanja relevantnih filmova povezanih s temom praktične vježbe, dok se praktični dio sastoji od snimanja, montiranja i koncipiranja vlastitih radova s obzirom na zadanu vježbu.

Osim praktičnog dijela važan dio curriculuma je rezerviran za prikazivanje i analizu stranih i domaćih dokumentarnih filmova, te za gostujuće autore koji će polaznicima kroz predavanja i individualna savjetovanja prenijeti svoja iskustva rada na filmu te izazove i greške s kojima su se susreli tijekom svih faza produkcije.

Filmske vježbe su osmišljene tako da postepeno uvode polaznike u specifične segmente produkcije filma (snimanje slike i zvuka, režija i dramaturgija, produkcija, montaža slike i zvuka, postprodukcija slike i zvuka i distribucija), ali i u različite stilske pristupe dokumentarnoj formi. Odabrani filmovi koji će se prikazivati su temom i formom usko vezani uz vježbe s ciljem da inspiriraju i pruže uvid u različite filmske jezike i estetike te razviju konstruktivne kritičke analize vlastitih i tuđih radova.

Osim stalnih mentora (Ivan Ramljak, Maša Drndić, Sara Salomon) u školi će gostovati i vanjski gostujući predavači koji će s polaznicima raditi na njihovim vježbama. Osim stalne nastave polaznici će imati priliku sudjelovati i na dva masterclassa – zvuk i postprodukcija zvuka te uvod u eksperimentalni film pod mentorstvom Borisa Poljaka. Za sam kraj osigurana je i radionica postprodukcije i distribucije.

Prve dvije generacije Nove škole dokumentarnog filma producirale su trinaest kratkometražnih dokumentaraca koji su prepoznati na festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu. Kratki dokumentarni filmovi Martin Torpedo Tonija Jelinića te In Medias Res Ane Klepo osvojili su nagrade na Liburnija film festivalu u Opatiji.

Više informacija o školi možete pronaći na službenoj web stranici Filmaktiva te na Facebook stranici NovaSkolaFA

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.