Preskoči na glavni sadržaj

Otkrij naš novi film: deset domaćih filmova koji uskoro stižu u kina predstavljeno u Kaptol Boutique Cinema

Kampanja Hrvatskog audiovizualnog centra "Otkrij naš novi film" ima za cilj ukazati na mnoštvo filmova koji u narednom periodu stižu u kina – čak sedam dugometražnih hrvatskih filmova ove će se jeseni predstaviti domaćoj publici, a još tri u prvim mjesecima 2023. godine. Impozantna je to brojka od deset dugometražnih ostvarenja koja dodatno potvrđuje aktualni trend uzleta domaće igrane produkcije. U ponedjeljak, 3. listopada je u Kaptol Boutique Cinema održan program u okviru kojeg su ti filmovi predstavljeni – kroz razgovor s autorima i autoricama i kroz najavni trailer.

Hrvatsku kinematografiju trenutačno vodi nova generacija filmaša – čak osam filmova dugometražni su prvijenci svojih autora/ica. Cilj kampanje "Otkrij naš novi film" je približiti te radove domaćoj publici, ukazati im na bogatstvo u raznovrsnosti aktualne produkcije te ih motivirati da odaberu ono ostvarenje koje će najviše odgovarati njihovim afinitetima. Svaki od tih naslova nosi određenu specifičnost, a odlikuju ih raznovrsnost tema i pristupa, snažne autorske vizije uz različite poetike i estetike i uvjerljive glumačke interpretacije.

Film Nosila je rubac črleni u kinima je od 22. rujna, dok kinodistribucija preostalih filmova počinje u nadolazećim tjednima i mjesecima. Prije toga, četiri će naslova hrvatsku premijeru imati na 20. izdanju Zagreb Film Festivala (Sigurno mjesto, Garbura, Stric, Tragovi), da bi potom bili dostupni svima u kinima.

Nosila je rubac črleni komedija je priznatog autora Gorana Dukića (Pizzerija Kamikaze) i scenaristice Sandre Antolić nastala u produkciji kuće Švenk i producentice Nine Petrović. Riječ je o svojevrsnoj posveti Hrvatskom zagorju i prvom dugometražnom igranom filmu na kajkavskom nakon pola stoljeća. U glavnim ulogama nastupaju Nataša Dorčić i Tesa Litvan, uz Pjera Meničanina, Ljubu Zečevića, Aretu Ćurković, Doru Polić Vitez, Ljubomira Kerekeša i druge. Publika ga je proglasila najboljim filmom na ovogodišnjem Pulskom filmskom festivalu, a pohod na domaća kina započeo je 22. rujna turnejom po zagorskim gradovima. Film je dosad pogledalo više od 5000 posjetitelja.

Illyricvm je prvi dugometražni igrani film autora eksperimentalnih i animiranih filmova Simona Bogojevića Naratha. Povijesna epska drama iznimno je zahtjevan filmski projekt koji je nastajao osam godina. U njemu je sudjelovalo više od trideset glumaca i stotinu i pedeset filmskih radnika, a nastao je u produkciji Kinorame i Ankice Jurić Tilić. Prvi je film u svijetu snimljen na ilirskom i prvi hrvatski film na latinskome jeziku. U filmu glume Filip Križan, Ylber Bardhi, Robert Prebil, Adrian Pezdirc, Ilir Prapashtica, Ana Takač, Franjo Dijak i drugi, a u kina stiže 13. listopada.

Izvanredan uspjeh filma Sigurno mjesto Jurja Lerotića i producentice Miljenke Čogelje (produkcija Pipser) zaokružio je niz recentnih priznanja domaćem filmu. Na festivalu u Locarnu osvojio je nagrade za najbolju režiju i glumca (Goran Marković) te najbolji debitantski film i tako postao prvi hrvatski film u proteklih 30 godina koji je na festivalu A kategorije osvojio tri nagrade. Uslijedio je trijumf u Sarajevu osvajanjem dvaju Srca Sarajeva (najbolji film i najbolja muška uloga Lerotiću) i nagrade CICAE i portala Cineuropa. Ova autentična drama izrazitog emotivnog naboja počiva na autobiografskim elementima redateljeva života, a progovara o pukotini koja nastaje u svakodnevici tročlane obitelji zbog pokušaja suicida jednog člana. Radnja je svedena na akutno – spasiti bližnjega. U filmu, osim Lerotića, glume Goran Marković i Snježana Sinovčić-Šiškov. Sigurno mjesto ovogodišnji je hrvatski kandidat za nagradu Oscar, a u kina stiže 3. studenoga.

Renomirani domaći autor Eduard Galić u produkciji Umjetničke organizacije MissArt i s producentom Dominikom Galićem snimio je film o padu Vukovara. Šesti autobus bavi se vukovarskim misterijem nestanka tzv. šestog autobusa kojim su zarobljeni branitelji i ranjenici odvezeni iz vukovarske bolnice, a čija sudbina nije poznata ni nakon gotovo trideset godina. Glumačku ekipu potresne drame predvode Marko Petrić i Zala Đurić, uz Radu Vulina, Živka Anočića, Pavla Matuškog i Ozrena Grabarića. Šesti autobus u kina stiže 17. studenoga, uoči obljetnice pada Vukovara.

Na Filmskom festivalu u San Sebastianu nedavno je svjetsku premijeru imao film Garbura, prvijenac Josipa Žuvana. Prvi je to domaći film koji je nakon 15 godina prikazan na tom renomiranom festivalu. Nastao u produkciji kuće Maxima film i producenta Damira Terešaka, Garbura govori o prijateljstvu dvaju dječaka iz međusobno zavađenih obitelji koji žive u makadamskom naselju. Glumačku ekipu predvode mladi glumci Mauro Ercegović Gracin i Franko Floigl, a ostale glavne uloge nose Ivana Roščić, Marija Škaričić, Ljubomir Bandović, Asja Jovanović i Zdenko Jelčić. Film u kina stiže krajem studenog.

Stric, debitantsko ostvarenje Andrije Mardešića i Davida Kapca, triler drama s elementima apsurdnog humora, na ovogodišnjem filmskom festivalu u Karlovym Varyma, uvršten u program Proxima, ovjenčan je posebnim priznanjem, a na Pulskom festivalu osvojio je Zlatnu arenu za scenarij. Kritika ističe da je riječ o – za našu kinematografiju – potpuno nekonvencionalnom žanrovskom uratku bizarne atmosfere. Film govori o stricu iz Njemačke koji jednu obitelj kontinuirano, iz dana u dan, primorava na reproduciranje Božića i usiljene blagdanske atmosfere. Naslovnu ulogu tumači legendarni srpski glumac Predrag Miki Manojlović, a uz njega glume Ivana Roščić, Goran Bogdan i Roko Sikavica. Stric je nastao u produkciji Eclectice i producenata Ivana Kelave i Tomislava Vujića. Film u kina stiže 1. prosinca.

Prvi hrvatski dugometražni 3D animirani film Cvrčak i mravica nakon punih će 12 godina biti predstavljen domaćoj javnosti. Nastao je u produkciji kuće Diedra producenta Dine Krpana i režiji Luke Rukavine. Priča Darka Bakliže svojevrsna je prilagodba Ezopove basne današnjem vremenu koja promiče toleranciju i suživot kroz zbližavanje Cvrčka i Mravice koji uspijevaju pomiriti dva suprotstavljena svjetonazora. Naslovnim likovima glasove su posudili Thara Thaller i Marko Petrić, a film u kina stiže 8. prosinca.

Osim tih sedam filmova, tri u kina stižu na samom početku 2023. Glava velike ribe dugometražni je prvijenac novinara i redatelja Arsena Oremovića nastao prema motivima istoimena romana Ognjena Sviličića, u produkciji Izazova 365 i producentica Maje Vukić i Katarine Prpić. Riječ je o drami koja secira međuljudske odnose u posttranzicijskom društvu koje je kreiralo, prema autorovim riječima, PTSP-jevce rata, ali i PTSP-jevce mira. U glavnim ulogama nastupaju Lana Barić (Zlatna arena za najbolju žensku ulogu), Nikša Butijer i Neven Aljinović – Tot.

Komunikacija, tj. izbjegavanje iste u fokusu je igranog prvijenca Radislava Jovanova Gonza, uspješna snimatelja i redatelja videospotova. Punim plućima opisuje se kao gorko-slatka dramedy čija radnja prati ponovno okupljanje davno raspale grupe prijatelja nakon iznenadne smrti jednog od njih. Unatoč međusobnim zamjeranjima i tajnama iz prošlosti karmine  postaju povod za zabavu i evociranje uspomena. Film je nastao u produkciji Fade Ina i koprodukciji Propeler filma, a producentica je Sabina Krešić. Glume Aleksandra Naumov, Judita Franković Brdar, Krešimir Mikić, Rakan Rushaidat i Hrvoje Barišić.

Jedina autorica među tvorcima ovogodišnjih ostvarenja jest Dubravka Turić. Njezin iščekivani dugometražni prvijenac Tragovi (produkcija Kinorama, producentica Ankica Jurić Tilić) svjetsku će premijeru imati u listopadu na 38. izdanju Međunarodnog filmskog festivala u Varšavi. U fokusu filma je znanstvenica koju antropološko istraživanje simbola i intarzija na stećcima suočava s velikim životnim promjenama i spoznajama o neprekinutoj ljudskoj želji za komunikacijom, potvrdom i ostavljanjem traga. Uz Mariju Škaričić, u filmu glume Nikša Butijer, Mate Gulin, Lana Barić i Tvrtko Jurić.

Tijekom proljeća 2023. publici će se zasigurno predstaviti još četiri filma; dva su prvijenca pulskih autora – Pula, debitantski igrani film istaknutog filmskog autora Andreja Korovljeva koji nastaje prema romanu Vladimira Stojsavljevića i u produkciji tvrtke Kinematograf, te Pelikan, prvijenac mladog pulskog redatelja Filipa Herakovića koji se realizira u  produkciji kuće Wolfgang&Dolly. Dnevnik Pauline P. dječji je film sniman prema popularnoj dječjoj knjizi autorice Sanje Polak u režiji Nevena Hitreca te igrani film Smrt djevojčice sa žigicama u režiji Gorana Kulenovića koji nastaje po istoimenoj knjizi Zorana Ferića.

Detaljnije informacije o filmovima pronađite na www.havc.hr/otkrij-nas-novi-film/

Izbor fotografija s predstavljanja kampanje nalaze se na OVOJ poveznici. Autori fotografija su John Pavlish i Nina Đurđević. 

Rekordni uspjesi hrvatskog filma u 2021. i 2022.

U protekle dvije godine domaći su filmovi ostvarili izvanredan uspjeh na međunarodnoj festivalskoj sceni. Godina 2021. zasigurno je među najuspješnijima u proteklom razdoblju, ako ne i najznačajnija godina u povijesti hrvatske kinematografije. Naime, naši su filmovi prošle godine imali preko 300 nastupa na međunarodnim festivalima, uključujući tri najveća (Berlin, Cannes, Venecija), te su na njima ovjenčani s nekoliko desetaka nagrada.

Kao najtrofejniji naslovi u 2021. ističu se kratkometražni animirani film Marka Dješke Sve te senzacije u mom trbuhu, koji je prikazan na 88 festivala i osvojio 16 nagrada, te dugometražni igrani prvijenac Murina Antonete Alamat Kusijanović, koji je svjetsku premijeru imao na festivalu u Cannesu gdje je osvojio prestižnu Zlatnu kameru, nakon čega je nastupio na još 38 festivala osvojivši na njima dodatnih 10 nagrada. Prvi put nagrađena je i jedna TV serija – Područje bez signala Dalibora Matanića, i to na najvažnijem filmskom festivalu serija na svijetu Series Mania u francuskom Lilleu. 

Dosad je u 2022. godini prikazano preko osamdeset domaćih filmova na preko 60 festivala. Od festivala A kategoriji filmovi su bili prisutni na: Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu (Mjesta koja ćemo disati), Berlinaleu – Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu (Gracija Filipović uvrštena je u program European Shooting Stars), Hot Docsu – međunarodnom festivalu dokumentarnog filma (Veće od traume, Muzej revolucije), Festivalu kratkometražnog filma u Oberhausenu (filmovi 3. kinematska tvornica čavala, Dok smo bili tu, The Raft, Bonding Humanity), Filmskom festivalu u Cannesu – u programu Izvjestan pogled (Vizija leptira, Dani suše), Međunarodnom filmskom festivalu u Karlovym Varyima – u programu Proxima (Stric), Međunarodnom filmskom festivalu u Locarnu – u natjecateljskom programu Concorso Cineasti del presente (Sigurno mjesto) i programu namijenjenom djeci i mladima  (Ljeto kad sam naučila letjeti), Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji (H8, natjecateljski program Horizonti – Najsretniji čovjek na svijetu), Međunarodnom tjednu kritike u Veneciji (Da li ste videli ovu ženu), Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu (Najsretniji čovjek na svijetu), Međunarodnom festivalu u San Sebastianu – u programu Novi redatelji (Garbura).

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.