Preskoči na glavni sadržaj

Otac na prestižnom Festivalu animiranog filma u Hiroshimi

Animirani film Otac osvojio je nagradu za najbolji film u nacionalnoj konkurenciji na festivalu In the Palace u Bugarskoj, a u kolovozu će se prikazati i u natjecateljskom programu prestižnog Festivala animiranog filma u Hiroshimi. Jedan od koproducenata filma je i zagrebački Bonobostudio.

Nakon uvrštavanja u natjecateljski program čuvenog Festivala animiranog filma u Annecyju, osvajanja Oktavijana za najbolji animirani film na 21. Danima hrvatskog filma te Grand prixa Međunarodnog festivala Golden Kuker u Sofiji, animirani omnibus Otac osvojio je još jednu nagradu za najbolji film, ovoga puta na 10. izdanju Međunarodnog festivala kratkometražnog filma In the Palace koji se održava u bugarskom gradiću Balčiku. Otac, kao koprodukcija Bugarske, Hrvatske i Njemačke, proglašen je najboljim filmom u nacionalnoj konkurenciji.

Otac je također uvršten i u natjecateljski program prestižnog Festivala animiranog filma u Hiroshimi, koji se ove godine održava od 23. do 27. kolovoza. Uz festivale u Annecyju, Ottawi i zagrebački Animafest, Hiroshima je jedan od najvažnijih festivala animiranog filma na svijetu. Osnovala ga je ASIFA (Association International du Film d'Animation) 1985. godine, s ciljem širenja ideja o jedinstvu kroz umjetnost. Danas se na festival prijavljuje oko 2000 filmova, a tijekom pet dana trajanja posjeti ga oko 34 000 ljudi.

Oca je producirao Compote Collective u koprodukciji s Bonobostudiom i Eyecatch Productions, a realiziran je uz pomoć fondacije Robert Bosch, Hrvatskog audiovizualnog centra i Bugarskog nacionalnog filmskog centra. Radi se o hibridu animiranog i dokumentarnog filma, čijih se pet priča vrti oko nikad ostvarenih razgovora između djeteta i njegova oca, a sve su priče utemeljene na autentičnim iskustvima mladih ljudi. Redatelj i supervizor filma je Ivan Bogdanov, a u redateljskom je timu sudjelovao i cijenjeni hrvatski animator Veljko Popović (Ona koja mjeri, Dove sei, amor mio).

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.