Preskoči na glavni sadržaj

Otac i Hranidbeni lanac nagrađeni u Chicagu

Na 30. Međunarodnom festivalu dječjeg filma u Chicagu nagrađena su dva hrvatska ostvarenja – bugarsko-hrvatsko-njemačka koprodukcija Otac Ivana Bogdanova, Moritza Mayerhofera, Asparuha Petrova, Rositse Raleve, Veljka Popovića i Dmitrija Jagodina te Hranidbeni lanac Mateje Bačan Peškir i Lucije Matijević nastao u Foto kino video klubu Zaprešić.

Međunarodni festival dječjeg filma u Chicagu najstariji je američki natjecateljski festival dječjeg filma i obimom programa najveći takve vrste u svijetu. Nagrade u svim kategorijama ravnopravno dodjeljuju tri žirija – djece, mladih i odraslih, a svi filmovi konkuriraju i za glavne nagrade. Važnost ovog festivala potvrđuje činjenica da je to jedini dječji festival na svijetu koji je službeno priznat od strane Američke akademije filmskih znanosti i umjetnosti što konkretno znači da pobjednici Žirija odraslih u kategorijama najboljeg kratkometražnog igranog i animiranog filma izravno ulaze u kvalifikacije za Oscara.

Jubilarno izdanje festivala održano je od 25. listopada do 3. studenog. Američka premijera filmu Otac donijela je odmah i prvu američku nagradu -  za najbolji animirano-dokumentarni film po odabiru Žirija odraslih. Riječ je o omnibusu grupe autora - Ivana Bogdanova, Moritza Mayerhofera, Asparuha Petrova, Rositse Raleve, Veljka Popovića i Dmitrija Jagodina - koji je realiziran u bugarsko-hrvatsko-njemačkoj koprodukciji. Hrvatski koproducent je Bonobostudio, a do sada je osvojio već preko 20 nagrada na raznim festivalima.


Hranidbeni lanac

Film Hranidbeni lanac dviju mladih autorica Mateje Bačan Peškir i Lucije Matijević, članica Foto kino video kluba Zaprešić, osvojio je Posebnu festivalsku nagradu Kenneth and Harle Montgomery za najbolju dječju produkciju. Uz to, nagrađen je i od Žirija djece - za 2. mjesto u kategoriji najbolje dječje produkcije.

Spomenimo i da će Otac idućeg tjedna biti prikazan na 29. Interfilmu – međunarodnom festivalu kratkometražnog filma u Berlinu koji je nakon Oberhausena najstariji njemački festival takvog tipa, a uz njega i uz Berlinale jedno od najvažnijih mjesta za promociju međunarodnog kratkog metra u Njemačkoj općenito. Otac je na rasporedu 14., 15. i 16. studenog u sklopu festivalske selekcije animiranog filma naziva Vizije čime konkurira za glavne nagrade.

Naslovna fotografija: Otac

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.