Preskoči na glavni sadržaj

Osmi broj Filmonauta donosi temat o kinima i projekciju zabranjene serije Nikše Fulgosija o seksualnom odgoju

Predstavljanje osmog broja hrvatskog filmološko-filmofilskog časopisa Filmonaut održat će se u ponedjeljak, 24. lipnja u 20 sati u zagrebačkom Kinu Europa. Novi broj posvećen je kinima na filmu, a u sklopu promocije u suradnji s HRT-om prikazat će se nekoliko epizoda zabranjene edukativne TV-serije Nikše Fulgosija Ljubavni jadi Pepeka Gumbasa i Marijete Buble iz 1978. godine koja je u sklopu dječjeg programa na nacionalnoj televiziji govorila o – seksualnom odgoju. Seriju će predstaviti bivša urednica HRT-a Nataša Kalinić Ahačić i filmski kritičar Željko Luketić, a ulaz na projekciju je slobodan.

Osmi broj Filmonauta piše o promjenama koje se dotiču kulture kina: o digitalizaciji kao ekonomskom fenomenu i mutaciji medija, a donosi i intervju s ravnateljem Francuske kinoteke Sergeom Toubianom. Tema broja posvećena je instituciji kina i njezinim mnogostrukim značenjima – kinu kao društvenom okupljalištu, estetskom i političkom fenomenu, eskapističkoj zabavi i osloncu za izgradnju novih identiteta.

Ostatak časopisa donosi intervjue s hrvatskim filmašima Đurom Gavranom i Predragom Ličinom, piše o američkim pseudoobrazovnim filmovima koji su senzacionalistički sadržaj začinjavali moralnom osudom, iz Sight&Sounda prenosi se razgovor s kultnim redateljem Harmonyjem Korineom, a dosad najopsežnije izdanje časopisa donosi i 20-ak recenzija odabranih naslova.

Autor u fokusu ovoga broja je Nikša Fulgosi, zanemareni autor Televizije Zagreb, koji je davne 1978. godine u okviru dječjeg programa snimio, montirao i prikazao 14 epizoda serije o seksualnom odgoju prije nego je bez ikakva objašnjenja skinut s programa. Ispričan iz perspektive djece, ali namijenjen odraslima, seriju Ljubavni jadi Pepeka Gumbasa i Marijete Buble karakteriziraju zajedljivi humor, avangardni režijski stil te lucidni stavovi kojima je bez ustezanja kritički promatrao vjersko, političko, a posebice seksualno licemjerje. U suradnji s HRT-om na promociji u zagrebačkom Kinu Europa u 20 sati prikazat će se dvije epizode serije Ljubavni jadi Pepeka Gumbasa i Marijete Buble (jedna se bavi načinom na koji djeca uče o razlikama među spolovima, dok je druga podnaslovljena "Ni med seksualnim inštrumentima ni pravice") te njegov kritički esej Šund naš svagdašnji. Fulgosijev rad predstavit će bivša urednica HRT-a Nataša Kalinić Ahačić te filmski kritičar Željko Luketić. Ulaz je slobodan!

Spomenitmo i to da je Filmonaut od ovoga broja povećao nakladu te cijenu spustio na 20 kuna, čime se nastoji još više izaći u susret čitateljima. Časopis izlazi uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.