Preskoči na glavni sadržaj

Okupacija, 27. slika Pave Marinkovića u programu Karlovyh Vary

Dugometražni dokumentarni film Okupacija, 27. slika redatelja Pave Marinkovića bit će prikazan u programu Povratak korijenima Međunarodnog filmskog festivala Karlovy Vary. Radi se o šestom hrvatskom filmu koji će biti prikazan u službenoj selekciji ove renomirane manifestacije, koja se ubraja u festivale prve kategorije.

Uz pet hrvatskih filmova u trima natjecateljskim programima Međunarodnog filmskog festivala Karlovy Vary, u nenatjecateljskom dijelu službenog programa Povratak korijenima bit će prikazan i Okupacija, 27. slika, dugometražni dokumentarni film hrvatskog redatelja Pave Marinkovića. Nastao u češko-hrvatskoj produkciji, radi se o političkom dokumentarcu o Okupaciji u 26 slika, kontroverznom filmu Lordana Zafranovića iz 1978. godine koji je u vrijeme svoje premijere izazvao niz oprečnih reakcija, a svoju je međunarodnu premijeru imao u službenom natjecateljskom programu Filmskog festivala u Cannesu.

U opisu filma stoji sljedeće: Po nekima je Zafranović istinski filmski majstor snažnog antifašističkog pedigrea. Drugima je plagijator i komunistički karijerist. Međutim, Okupacija, 27. slika nije film samo o Zafranoviću, nego otkriva i pozadinu kulturnog skandala s kraja 1970-ih kada je film prikazan, njegove odjeke u 1980-ima i 1990-ima te činjenicu da film još i danas izaziva podijeljena mišljenja.

Film je nastao u koprodukciji tvrtke 8 Heads Production iz Češke te Mitrope iz Hrvatske. Snimatelji filma su Mario Marko Krce, Aleš Blabolil i Jan Šuster, montažer je Dubravko Slunjski, skladatelj je Hrvoje Crnić Boxer, a za oblikovanje zvuka zadužen je Ivan Horak. Producenti filma su Julietta Sichel i Pavo Marinković. Film je također koproduciran od Češke televizije i Hrvatske radiotelevizije.

Okupacija, 27. slika bit će prikazan u programu Povratak korijenima (Navraty k pramenum / Out of the Past), nenatjecateljskom dijelu službene selekcije festivala posvećenom klasičnim, kultnim ili previđenim filmskim naslovima koji se prezentiraju u restauriranim verzijama.

Više informacija o festivalu potražite na njegovoj službenoj stranici, a o hrvatskim filmovima u programu potražite ovdje.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.