Preskoči na glavni sadržaj

Pet hrvatskih filmova u natjecateljskom programu Karlovyh Vary

Međunarodni filmski festival Karloy Vary, čije će se 48. izdanje održati od 28. lipnja do 6. srpnja, u svojim će natjecateljskim programima prikazati pet hrvatskih filmova. Svećenikova djeca Vinka Brešana odabrana su u službenu selekciju festivala, Gangster te voli Nebojše Slijepčevića u dokumentarni natjecateljski program, dok će u programu East of the West biti prikazane tri hrvatske manjinske koprodukcije: Baršunasti terorist Petera Kerekeša, Adria Blues Miroslava Mandića te Dvojina Nejca Gazvode.

Crna komedija Vinka Brešana Svećenikova djeca (Interfilm) odabrana je u Službenu selekciju – natjecateljski program dugometražnog igranog filma na 48. izdanju Međunarodnog filmskog festivala Karlovy Vary. Svećenikova djeca ostvarila su sjajan uspjeh u domaćim kinima skupivši gotovo 160 000 gledatelja, a prikazivanje na Karloym Varyma bit će njegova međunarodna premijera.

U natjecateljski program dokumentarnih filmova odabran je dugometražni Gangster te voli redatelja Nebojše Slijepčevića (Restart i Fade In). Film je koproducirala televizijska kuća ARTE, a hrvatsku premijeru imao je u veljači na ZagrebDoxu, gdje je osvojio i HT nagradu publike.

Natjecateljski program East of the West posvećen je prvim i drugim dugometražnim filmovima redatelja iz zemalja Srednje i Istočne Europe, a u njemu će biti prikazane tri hrvatske manjinske koprodukcije. Baršunasti terorist (Velvet Terrorist) cijenjenog slovačkog dokumentarista Petera Kerekeša je slovačko-češko-hrvatska koprodukcija, a njegov hrvatski koproducent je Siniša Juričić iz Nukleus filma. Podsjetimo, Juričić je također koproducent Posljednjih ambulantnih kola Sofije, njemačko-hrvatsko-bugarske koprodukcije koja je prošle godine osvojila i Grand prix u natjecateljskom programu dokumentarnog filma. Razgovor s Peterom Kerekešom povodom završetka snimanja filma na lokacijama u Hrvatskoj pročitajte na ovoj poveznici.

U programu East of the West također će biti prikazan i Adria Blues, slovensko-hrvatska koprodukcija redatelja Miroslava Mandića, čiji je hrvatski koproducent Boris T. Matić iz Propeler Filma. Radi se o drami o bosanskoj rock-zvijezdi oženjenoj za svoju obožavateljicu koji se nađe u situaciji da mu supruga i jedan obožavatelj organiziraju povratnički rock-koncert bez njegova znanja. Glavne uloge u filmu tumače Senad Bašić i Mojca Funkl, a ostale uloge igraju Iva Babić, Peter Musevski i Franjo Dijak. Film je u cijelosti snimljen u Novom Vinodolskom.

U programu East of the West također će biti prikazana i Dvojina, slovensko-hrvatsko-danska koprodukcija redatelja Nejca Gazvode. Film govori o dvjema djevojkama koje se nalaze na prekretnicama svojih života. Jedna od njih je Dankinja, a druga je Slovenka, a nakon što se slučajno susretnu u Ljubljani među njima će se raviti vrlo prisan odnos. Glavne uloge odigrale su Nina Rakovec i Mia Jexen, a hrvatski koproducent filma je Studio dim.

Svećenikova djeca, Gangster te voli, Baršunasti teorirst i Dvojina sufinancirani su sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra. Popratni program bit će objavljen u ponedjeljak.

Međunarodni filmski festival Karlovy Vary spada u prvu kategoriju festivala, a svake godine donosi oko 180 filmskih naslova iz cijeloga svijeta. Njegovo 48. Izdanje održat će se od 28. lipnja do 6. srpnja, a više informacija o programu potražite na njegovoj službenoj stranici. Festival se sastoji od tri natjecateljska programa (Službena selekcija – natjecateljski program dugometražnih igranih filmova, natjecateljski program East of the West, natjecateljski program dokumentarnih filmova) te još deset popratnih programa fokusiranih na različita lica svjetskog filma.

Naslovne fotografije: Svećenikova djeca; Gangster te voli; Baršunasti teroristi; Adria blues; Dvojina

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.