Preskoči na glavni sadržaj

Ogrestin film S one strane oduševio publiku Berlinalea

Sinoć je u sklopu službenog programa Panorama na 66. Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu održana svjetska premijera dugometražnog igranog filma S one strane u režiji Zrinka Ogreste. Kratak uvodni govor održao je programer sekcije Panorama Wieland Speck, a publika u CinemaxXu velikim je pljeskom ispratila ekipu filma koji je u Berlinu nakon svečane projekcije predstavio redatelj. 

Uz njega na premijeri bili su glumci Ksenija Marinković, Lazar Ristovski i Tihana Lazović, direktor fotografije Branko Linta, montažer Tomislav Pavlic, ravnateljica filma Maja Vukić te ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Hrvoje Hribar. Reakcije publike najbolje opisuje dugi razgovor koji je uslijedio nakon projekcije, a ekipa je mahom uz postavljena pitanja dobivala i komplimente. 

'Hvala vam što ste nam dopustili da svoj film predstavimo na ovom velikom i važnom festivalu. Ovo je moj sedmi film, ali prvi koji sam radio u koprodukciji s dvije zemlje; Hrvatskom i Srbijom. Svi vjerojatno znate da su te dvije zemlje ratovale, a moj se film bavi problemom s kojim se sureću obje strane. 'S one strane' zida, ulice ili uma. Ovo je film koji se gleda srcem i tako ga treba doživjeti. Da samo racionaliziramo, umjetnost ne bi postojala,' istaknuo je Ogresta nakon projekcije u Berlinu. 

'Ovaj projekt prate dobra očekivanja, od dana kad su ga umjetnički savjetnici predložili Hrvatskom audiovizualnom vijeću. Vidio sam ga prvi put, kada je montaža slike bila pri kraju, i smjesta je bilo jasno da će nas taj film dovesti, recimo, u Berlin. Lijepo je vidjeti emocionalnu reakciju publike i oduševljenje ljudi. Emocije ovog filma prelaze granicu, ovaj film divno putuje,' zaključio je ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Hrvoje Hribar. 

S one strane napeta je psihološka drama nastala prema scenariju Mate Matišića i Zrinka Ogreste, a prati patronažnu sestru Vesnu koja se se s djecom prije 20 godina preselila u Zagreb, bježeći od događaja koji su im gotovo uništili živote. Nakon jednog neočekivanog poziva, međutim, na površinu ispliva tajna koju je kroz sve te godine nastojala skriti. Glavne uloge tumače Ksenija Marinković i Lazar Ristovski, dok se u ostalima pojavljuju Tihana Lazović, Robert Budak, Toni Šestan, Tena Jeić Gajski, Vinko Kraljević, Marija Tadić, Alen Liverić i drugi. 

Ostatak filmske ekipe čine direktor fotografije Branko Linta, montažer Tomislav Pavlic, ravnateljica filma Maja Vukić, scenografkinja Tanja Lacko, kostimografkinja Katarina Zaninović, majstorica maske Slavica Šnur, a za zvuk su bili odgovorni Mladen PervanMartin SemenčićIvan Zelić. Producent filma je Ivan Maloča, a produkciju potpisuje zagrebački Interfilm u koprodukciji sa Zillion filmom iz Beograda i Hrvatskom radiotelevizijom. Film S one strane sufinanciran je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra i Filmskog centra Srbije. 

Međunarodni filmski festival u Berlinu privlači gotovo pola milijuna posjetitelja. Panorama je program Berlinalea posvećen novim filmovima etabliranih redatelja, debitantskim filmovima i otkrićima, a srce programa čine filmovi s jakim autorskim vizijama. Filmovi prikazani u tom programu konkuriraju za osam prestižnih nagrada, od kojih je najznačajnija Panorama Audience Award – nagrada koju dodjeljuje više od 20.000 posjetitelja Berlinalea. 

Hrvatska premijera očekuje se 6. ožujka u splitskom kinu Karaman, u sklopu 'Ženijalnog vikenda', a dva dana kasnije film će u kinu Europa premijerno moći vidjeti i zagrebačka publika. 

Fotografije s premijere u visokoj rezoluciji dostupne su na ovoj poveznici
(*Autorica svih fotografija je Claudia Klein)

Naslovne fotografije: ekipa filma; ekipa filma i ravnatelj HAVCa Hrvoje Hribar; Tihana Lazović, Zrinko Ogresta, Ksenija Marinković, Lazar Ristovski i Wieland Speck; Lazar Ristovski i Ksenija Marinković; Ksenija Marinković, Zrinko Ogresta i Tihana Lazović 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.