Preskoči na glavni sadržaj

Održana zagrebačka premijera: božićni film za djecu Kapa od 10. studenog u kinima diljem zemlje

Božićni igrani film za djecu Kapa Slobodana Maksimovića premijerno se prikazao u ponedjeljak, 7. studenog u zagrebačkome CineStaru Branimir, a od četvrtka, 10. studenoga počinje igrati u kinima diljem Hrvatske. Film nastaje u produkciji slovenske kuće Senca Studio te u koprodukciji s, između ostalih, i hrvatskih Studija dim i PomPom Filma. Hrvatske koproducentice su Marina Andree Škop i Darija Kulenović Gudan. 

Dugotrajnim aplauzom i ovacijama za filmsku ekipu nagrađen je dječiji film Kapa na premijeri u zagrebačkome kinu CineStar u Branimir Mingle Mallu. U prepunoj kinodvorani, mala i velika publika potpuno se uživjela u uzbudljivu božićnu pustolovinu za najmlađe koja sa sobom nosi univerzalnu priču o prijateljstvu i dobroti. Ovim je označen početak kinodistribucije filma koji će se od 10. studenoga prikazivati u svim kinima u Hrvatskoj.

Glumac Frano Mašković predvodio je ekipu na sinoćnjoj premijeri u CineStaru, a uz njega su crvenim tepihom prodefilirali i glumci zaduženi za sinkronizaciju na hrvatski jezik: Jakov Švarc, Zvonka Tomaš Brazzoduro, Dijana Vidušin, Matko Jukić, Roko Pepić, Petar Pećin, Ursula Pavić, Helena Pavić, Marika Škop i Sergej Stokuća.

Prigodom premijere, Frano Mašković je izjavio: "Mislim da smo napravili divan i uzbudljiv film za najmlađe. Na projekciju sam vodio svoju kćer koja je već pogledala Kapu na festivalu KinoKino i naprosto ga obožava. Ovaj put je odlučila na svečanu premijeru povesti i sve svoje prijatelje. A za one koji nisu uspjeli doći danas je već kupila karte za kino."

Marina Andree Škop, hrvatska koproducentica filma, nije krila zadovoljstvo nakon premijere: "Djeca u publici su svojim iskrenim oduševljenjem najljepše iskazali kako ih se dojmio film. Pored svih festivalskih priznanja, za Kapu su vrijedna nagrada i neskrivene simpatije na zagrebačkoj premijeri. Želim istaknuti i pohvaliti dodatno zanimanje publike koja je svojim pitanjima zasula protagoniste nakon projekcije. To je velika čast za sve nas koji smo sudjelovali u radu na ovom ostvarenju. Kapa je film koji otvara mnoga pitanja o kojima nije uobičajeno govoriti s djecom i uvjerena sam da će mnogi profesori prepoznati važnost ovog filma te ga obrađivati u okviru nastave. Istovremeno, vjerujem da će brojnim obiteljima Kapa uljepšati nastupajuće dane adventa."

Na pozornici se, nakon projekcije, poklonilo tridesetak članova filmske ekipe među kojima su bili preoducentica Ida Weiss, direktor fotografije Sven Pepeonik, redateljica hrvatske sinkronizacije Dina Uglešić, mladi glumac Emil Kulović te mnogi drugi.

Pozitivne reakcije europskih medija predviđaju filmu Kapa i uspjeh kod međunarodne publike. Tako je kritičar Marko Stojiljković za portal Cineuropa napisao: "Po zanimljivom scenariju Saše Eržen, dobro odglumljen i pametno režiran, film Kapa bi se mogao smatrati jednim od najboljih božićnih filmova za djecu."

Ta filmska priča o prijateljstvu i dobroti već je ove godine osvojila vrijedna međunarodna priznanja: kao najbolji film Dječjeg programa Sarajevo Film Festivala, te Nagradu publike KinoKino film festivala u Zagrebu, a prikazan je u programima festivala poput Black Nights u Tallinnu, Međunarodnog filmskog festivala za djecu i mlade u Zlínu, CinEasta u Luksemburgu, BIKY u Busanu, Međunarodnog festivala za djecu i mlade u Sharjahu i mnogim drugima.

Kapa je priča o devetogodišnjem dječaku Eriku (Gaj Črnič) koji živi u domu za nezbrinutu djecu i sedmogodišnjoj Luciji (Kaja Podberšek) koja dolazi iz dobrostojeće obitelji. Budući je Božić, oboje se djece nadaju da će im se ostvariti najskrivenije želje. Erik bi Badnjak volio provesti sa svojim problematičnim roditeljima, a Lucija želi mlađu sestru i psa. Spletom okolnosti susreću se i zajedno proživljavaju pravu božićnu avanturu, koja u jednoj noći donosi ispunjenje njihovih želja, ali ne baš onako kako su očekivali.

Režiju filma potpisuje Slobodan Maksimović, jedan od najpoznatijih filmskih i TV  redatelja u Sloveniji. Ovo je njegov prvi film za djecu, nakon dva dugometražna, nekoliko kratkih, te mnoštva televizijskih serija. Snimanje se odvijalo u Ljubljani koja je ponudila božićnu kulisu, te dijelom u Zagrebu

Film je nastao u koprodukciji Slovenije, Hrvatske, Luksemburga i Slovačke, a sufinanciran je, između ostaloga, sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra te Hrvatske radiotelevizije. Hrvatske koproducentice su Marina Andree Škop i Darija Kulenović Gudan

Od četvrtka 10. studenoga, film Kapa će se prikazivati u kinima širom Hrvatske. Film ove jeseni kreće u kinodistribuciju i u Sloveniji, Luksemburgu, Slovačkoj te u Bosni i Hercegovini.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.