Preskoči na glavni sadržaj

Održana svjetska premijera Garbure u San Sebastianu: 'Svi smo pod dojmom, publika se povezala s filmom'

Dugometražni igrani prvijenac redatelja i scenarista Josipa Žuvana, Garbura, koji nastaje u produkciji kuće Maxima film (producent je Damir Terešak) i koprodukciji Biberche productions iz Srbije, svjetsku premijeru imao je u sklopu natjecateljskog programa Novi redatelji Međunarodnog filmskog festivala u San Sebastianu, koji se odvija od 16. do 24. rujna. Publika je film nagradila višeminutnim aplauzom, a na Q&A sesiji pokazala je, kaže redatelj, istinsko razumijevanje tematike za koju je, priznaje, strahovao da će se "izgubiti u prijevodu". 

"Svjetska premijera u San Sebastianu je zaista jedan poseban doživljaj. Nakon projekcije je bio Q&A, glumci i redatelj su odgovarali na mnoga pitanja, publika je bila nevjerojatno zainteresirana. Atmosfera je bila sjajna, to je sve skupa nešto što se treba doživjeti," rekao je producent filma Damir Terešak (Maxima film) nakon svečane svjetske premijere filma Garbura, koja se održala u petak, u 22.30 sati, u dvorani Kursaal. 

Redatelj i scenarist Josip Žuvan, također je bio pod dojmom atmosfere na prvom prikazivanju svog debitantskog dugometražnog uratka:

"Reakcije su bile genijalne. Smijali su se na šale u prvoj polovici filma, a kada je film dobio malo ozbiljniju notu, su pokazivali osjećale, čuo se i plač, atmosfera je bila emotivno nabijena. Kada je film završio, uslijedio je aplauz koji je trajao gotovo od početka do kraja odjavne špice. Pošto je ovo prvo prikazivanje filma, ja do jučer stvarno nisam znao koliko će film razumjeti van naše kulture. Mislio sam da će se neke stvari izgubiti u prijevodu, ali baš su sve razumjeli. Priča je očito univerzalna. Mislim da se i kod njih iste stvari događaju i da su prepoznali sebe u likovima. Poslije su nam prilazili i pričali svoja iskustva," ispričao je Žuvan, dodavši kako su najveće zvijezde premijere bili mladi glumci Franko Floigl i Mauro Ercegović Gracin

"Bilo je puno mladih njihove generacije, prilazili su im poslije, pričali su s njima, vidjelo se da su se baš povezali," zaključio je Žuvan. 

Osim producenta Damira Terešaka, redatelja i scenarista Josipa Žuvana te glumaca Franka Floigla i Maura Ercegovića Gracina, od filmske ekipe, premijeri su nazočili i direktor fotografije Tomislav Sutlar, izvršna producentica Ana Grbac i koproducentica Nikolina Vučetić Zečević (Biberche productions). Premijeri je prisustvovala i Veleposlanica RH u Španjolskoj, Nives Malenica.

Garbura je zatvorila natjecateljski program Novi redatelji, posvećen prvim i drugim filmovima autora iz cijeloga svijeta. U sklopu programa prikazalo se 12 naslova koji će se natjecati za nagradu Kutxabank-New Directors Award u vrijednosti od 50 000 eura te za nagradu TCM Youth Award koju najboljem filmu dodjeljuje žiri sastavljen od 150 studenata (18 do 25 godina). 

Garbura je priča o dvanaestogodišnjacima koji žive kuća do kuće u makadamskom naselju, Antoniju i Nikoli, koji se zabavljaju paljenjem karabita te sve to snimaju i stavljaju na internet nadajući se da će imati milijunske preglede poput drugih youtubera. Njihove obitelji u dugogodišnjoj su svađi i ni jednima ni drugima nije drago da se dječaci međusobno druže. Nikolina baka Ivka odbija dati potpis za asfaltiranje makadamske ceste jer ne želi da i "Gornja kuća", gdje žive Antonio, mama Ines i djed Vlado, ima pristup kanalizaciji. 

Riječ je dugometražnom igranom prvijencu redatelja i scenarista Josipa Žuvana. Uloge u filmu nose Franko Floigl, Mauro Ercegović Gracin, Ljubomir Bandović, Marija Škaričić, Ivana Roščić, Asja Jovanović i Zdenko Jelčić

Film nastaje u produkciji Maxima filma (Hrvatska) i koprodukciji Biberche productions (Srbija) uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, Filmskog centra Srbije, MEDIA-e, EURIMAGES-a i HRT-a. 

Međunarodni filmski festival u San Sebastianu je prema Međunarodnom savezu udruženja filmskih producenata (FIAPF) svrstan u A kategoriju festivala. Festival, koji ove godine slavi svoje 70. izdanje, ima posebnu povijesnu vrijednost u svjetskoj kinematografiji jer je ugostio niz važnih događaja poput međunarodne premijere filma Vrtoglavica Alfreda Hitchcocka kao i europske premijere Ratova zvijezda. To je ujedno i festival koji je značajno obilježio i unaprijedio karijere brojnih filmaša poput Fancisa Forda Coppole, Bong Joon-hoa te Pedra Almodóvara.

Naslovne fotografije: filmska ekipa na premijeri Garbure u San Sebastianu

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.