Preskoči na glavni sadržaj

Svjetska premijera filma Garbura Josipa Žuvana na 70. Međunarodnom filmskom festivalu u San Sebastianu

Dugometražni igrani prvijenac redatelja i scenarista Josipa Žuvana, Garbura, koji nastaje u produkciji kuće Maxima film (producent je Damir Terešak) i koprodukciji Biberche productions iz Srbije, svoju će svjetsku premijeru imati u natjecateljskom programu Novi redatelji Međunarodnog filmskog festivala u San Sebastianu. Festival se održava od 16. do 24. rujna. 

"Redatelj Josip Žuvan i ja smo se oduševili kada su nam javili kako je Garbura pozvana na jubilarni, 70. međunarodni filmski festival u San Sebastianu, u natjecateljskom programu Novi redatelji. Kako se radi o debitantskom filmu, biti odabran i pozvan na jedan od najuglednijih svjetskih A festivala je velika čast. Čini se kako je hrvatski film ponovo prisutan na svjetskoj festivalskoj sceni zahvaljujući mladim redateljima. Ovo bi trebao biti poticaj i nadolazećim mladim hrvatskim autorima. Koristim priliku da se zahvalim glumcima, svim autorima te cijeloj ekipi filma Garbura, a posebno se zahvaljujem na izvrsnoj suradnji s našim srpskim dijelom ekipe na čelu s koproducenticom Nikolinom Vučetić Zečević", rekao je producent filma Damir Terešak (Maxima film) povodom svjetske premijere filma Garbura na festivalu u San Sebastianu. 

Radnja filma bazirana je na dvanaestogodišnjacima koji žive kuća do kuće u makadamskom naselju, Antoniju i Nikoli, koji se zabavljaju paljenjem karabita te sve to snimaju i stavljaju na internet nadajući se da će imati milijunske preglede poput drugih youtubera. Njihove obitelji u dugogodišnjoj su svađi i ni jednima ni drugima nije drago da se dječaci međusobno druže. Nikolina baka Ivka odbija dati potpis za asfaltiranje makadamske ceste jer ne želi da i "Gornja kuća", gdje žive Antonio, mama Ines i djed Vlado, ima pristup kanalizaciji. 

Riječ je dugometražnom igranom prvijencu redatelja i scenarista Josipa Žuvana. Direktor fotografije je Tomislav Sutlar, scenografkinja je Petra Poslek, kostimografkinja Katarina Pilić, majstorica maske Jasmina Lilić, a tonski snimatelj Zoran Maksimović

Uloge u filmu nose Franko Floigl, Mauro Ercegović Gracin, Ljubomir Bandović, Marija Škaričić, Ivana Roščić, Asja Jovanović i Zdenko Jelčić

Film nastaje u produkciji Maxima filma (Hrvatska) i koprodukciji Biberche productions (Srbija) uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, Filmskog centra Srbije, MEDIA-e, EURIMAGES-a i HRT-a. 

Program Novi redatelji, u sklopu kojeg će Garbura imati svjetsku premijeru, posvećen je prvim i drugim filmovima autora iz cijeloga svijeta, a sadrži 12 naslova koji će se natjecati za nagradu Kutxabank-New Directors Award u vrijednosti od 50 000 eura. Filmovi iz spomenutog programa također su u konkurenciji za nagradu TCM Youth Award koju najboljem filmu dodjeljuje žiri sastavljen od 150 studenata (18 do 25 godina). 

Popis svih naslova u programu Novi redatelji možete pronaći na ovoj poveznici

Međunarodni filmski festival u San Sebastianu je prema Međunarodnom savezu udruženja filmskih producenata (FIAPF) svrstan u A kategoriju festivala. Festival, koji se ove godine održava po 70. put,  posebno je posvećen otkrivanju novih talenata, a osim filmskog programa, nudi i bogat industrijski program. Festival se ove godine odvija od 16. do 24. rujna, a program, koji će u potpunosti biti uskoro objavljen, nalazi se na službenoj stranici

Naslovne fotografije: scene iz filma Garbura
(*autor fotografija je Domagoj Doko) 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.