Preskoči na glavni sadržaj

Održana svjetska premijera filma Zora Dalibora Matanića

Sinoć je na filmskom festivalu Black Nights u Tallinnu održana svjetska premijera Zore, novog igranog filma Dalibora Matanića. Filmski festival koji se održava u glavnome gradu Estonije od 13. do 29. studenog jedan je od 15 svjetskih festivala A-kategorije. 

Zora je prikazana u glavnom međunarodnom natjecateljskom programu tog prestižnog festivala.

Filmsku ekipu Zore u Tallinnu je predstavila Tihana Lazović, koja u filmu glumi Iku, ženu slomljenu obiteljskom tragedijom zatečenu u vrtlogu galopirajućeg neonacizma. 

"Neobično mi je zadovoljstvo da sam uspjela svladati sve prepreke i doći na Black Nights, na svjetsku premijeru drugog filma iz Dadine 'Trilogije sunca'. Festival se održava pod jakim epidemiološkim mjerama, ali se ipak održava u kino dvoranama. Ne damo se mi filmaši samo tako", izjavila je Tihana Lazović nakon premijere, dodavši: "Iskustvo snimanja Zore je poput onog u Zvizdanu, iskustvo koje glumci najviše vole - kada ti redatelj daje slobodu i prostor za razvijanje uloge."

Radnja filma Zora, koju nakon svjetske čeka hrvatska premijera, smještena je u mračan društveni kontekst bliske budućnosti. Zora je drugi dio Matanićeve filmske 'Trilogije Sunca' (Zvizdan, Zora, Sumrak)  ̶   trilogije protiv fašizma. Kao i u Zvizdanu, Matanić i u Zori uz režiju potpisuje i scenarij za film te se nastavlja baviti suprotstavljanjem najplemenitijih i najnižih ljudskih poriva. 

Nakon svjetske premijere, prve kritike Zore objavili su Screendaily i Cineuropa. Wendy Ide u Screendailyju, uspoređujući Zvizdan i Zoru, kaže: "Premda oba filma kao inspiraciju imaju podjele proizašle iz sukoba na Balkanu, pristup je u Zori zagonetniji. Iako film možda zahtijeva više promišljanja i analize kako bi njegova poruka u cijelosti bila shvaćena, režijsko je umijeće neupitno“, prognozirajući filmu dobar festivalski život. 

Cineuropa, također uspoređujući prvi i drugi film 'Trilogije sunca', ističe: "Suprotno jasnom kodiranju 'nas' i 'njih' po etničkoj osnovi u Zvizdanu, Matanić se ovdje zalaže za složenije i apstraktnije podjele, ispunjavajući film nabijenom atmosferom i snažnom simbolikom." Autor Marko Stojiljković posebno hvali glumačke izvedbe te montažu, zaključujući kako je "Zora izvanredno filmsko djelo".

Film je nastao u produkciji Kinorame, Ascent Filma i RAI Cinema. Producentica Zore je Ankica Jurić Tilić, a koproducenti su Andrea Paris, Matteo Rovere i Ines Vasiljević

Glavna muška uloga pripala je Krešimiru Mikiću, koji igra Matiju. Tihana Lazović glumi njegovu suprugu Iku, dok djecu utjelovljuju Lara Vladović i Maks Kleončić

Direktor fotografije je Marko Brdar, montažer Tomislav Pavlic, a skladatelji Alen Sinkauz i Nenad Sinkauz

Film je snimljen uz podršku Hrvatskog audiovizualnog centra, Mibaca, RAI Cinema, Eurimagesa, HRT-a, Friuli Venezia Giulia Film Comissiona i Regione Lazio. 

Sve ostale detalje o festivalu potražite na njihovoj službenoj stranici

Naslovna fotografija: Tihana Lazović na premijeri filma

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.