Preskoči na glavni sadržaj

Svjetska premijera Zore Dalibora Matanića na Filmskom festivalu 'Black Nights' u Tallinnu

Drugi dio Trilogije sunca, dugometražni igrani film Zora redatelja i scenarista Dalibora Matanića nastao u produkciji Kinorame, svoju će svjetsku premijeru imati u natjecateljskom programu prestižnog filmskog festivala u estonskom glavnom gradu. Filmski festival 'Black Nights' ove se godine po 24. put održava od 13. do 29. studenog. 

Film Zora stiže nakon uspješnog Zvizdana istog redatelja i scenarista te producentice Ankice Jurić Tilić (Kinorama) koji je svjetsku premijeru imao na canneskom filmskom festivalu 2015. godine u programu Un Certain Regard, gdje je nagrađen Nagradom žirija. Iste godine nagrađen je u Puli Velikom Zlatnom i s još pet Arena, te nagradom kritike Oktavijan. Uslijedio je niz od stotinu međunarodnih festivala i trideset nagrada diljem svijeta, kao i uspješno prikazivanje u kinima diljem Hrvatske ali i inozemstva s obzirom na to da je prodan na više od 25 teritorija. 

"U Trilogiji sunca (Zvizdan, Zora i Suton) cilj mi je suprotstaviti najplemenitije i najosnovnije ljudske impulse. U Zvidanu sam suprotstavio ljubav i mržnju, u Zori sam učinio isto, samo kroz intimnu obiteljsku dramu, u galopu s neonacitičkim pokretom u usponu. U nemogućnosti da se suoče s vlastitom tragedijom, članovi obitelji započinju svoju odiseju suočeni s rastvorenim fragmentima duše protagonista, Matije, koji se manifestiraju kao duhovna i materijalna polovica. Matija se nije spreman suočiti s mračnim društvenim kontekstom koji potvrđuje da se povijest ponavlja gotovo matematički, uništavajući živote ljudi. U svijetu koji ne cijeni unutarnji mir, izbjegava se suočiti sa samim sobom i ignorira rastuću mržnju i netoleranciju, imam osjećaj da moram napraviti film o boli, pogreškama, oprostu i vjeri – o onome što nas čini ljudima – kao jedini lijek protiv neizbježne autodestrukcije naše civilizacije.", kaže o filmu i konceptu trilogije redatelj i scenarist Dalibor Matanić

Zora će na festivalu imati svjetsku premijeru, a prikazuje se u glavnom natjecateljskom programu (Official Competition – In Competition). Osim Zore, u istom programu u dvoranama i pred publikom prikazat će se još sedam za sada najavljenih naslova među kojima je i film Final Report najnagrađivanijeg redatelja u povijesti mađarske kinematografije i Oscarovca (1982. za film MephistoIstvána Szabóa. Tu je i novi naslov nagrađivane ruske redateljice Anne Melikyan The Three

"Sretni smo što će i ovaj drugi dio Trilogije sunca imati svjetsku premijeru u natjecateljskom programu A festivala, a posebno nam je drago što smo u tako dobrom društvu. Nakon dugih mjeseci bez kina i bez festivala, silno veseli što su se kina ponovo otvorila, a festivali odvažili na projekcije s publikom, sve i ako je reducirana i pod maskama. Doživjeti film zajedno sa svojom publikom je neprocjenjivo.", dodaje producentica Ankica Jurić Tilić. 

Ostatak filmske ekipe čine direktor fotografije Marko Brdar, montažer Tomislav Pavlic, oblikovatelji zvuka Mirko Perri i Julij Zornik, kostimografkinja Ana Savić Gecan i scenograf Luca Servino. Za glazbu su bili zaduženi Nenad i Alen Sinkauz. Uloge u filmu tumače Tihana Lazović, Krešimir Mikić, Lara Vladović, Maks Kleončić, Nataša Matjašec Rošker i Marko Mandić. Producentica je Ankica Jurić Tilić, a koproducenti su Andrea Paris, Matteo Rovere i Ines Vasiljević. Film je nastao u produkciji Kinorame i u koprodukciji sa Ascent Filmom iz Italije. Prodajni zastupnik je Cercamon. Film su financijski podržali Hrvatski audiovizualni centar, Eurimages, MiBACT – DGC, Audiovizualni fond pokrajine Furlanija-Julijska krajina, RAI Cinema i Regija Lacij. 

Glavni lik u filmu Zora je Matija čija se obitelj bori s neizliječenom traumom. Njihovi sumještani bježe pred nadirućim radikalizmom koji ih dijeli na odabrane i nepoželjne. Izgubivši vjeru, Matija bezuspješno pokušava pronaći pravog sebe, no zora koja obasjava dolinu otkriva da su jedino oruđe protiv traume i zla suočavanje i borba.

Tallinn 'Black Nights' Film Festival (PÖFF) je od svog osnutka 1997. godine prerastao u jedan od najvećih filmskih festivala u sjevernoj Europi. Od 2014. festival posjeduje priznanje FIAPF-a (Međunarodnog saveza udruženja filmskih producenata) za održavanje međunarodnog natjecateljskog programa koji festival stavlja u A kategoriju.

Prema najavama organizatora filmski dio programa održat će se u fizičkom obliku dok je još u kolovozu najavljeno da industrijski dio programa u potpunosti seli online

Više detalja možete pronaći na službenoj festivalskoj stranici

Naslovne fotografije: scene iz filma Zora

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.