Preskoči na glavni sadržaj

Održana sjevernoamerička premijera animiranog filma Aerodrom

Toronto, 12. rujna – Na 42. Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu u ponedjeljak je održana svečana premijera animiranog filma Aerodrom, koji se na ovom prestižnom festivalu prikazuje u natjecateljskom programu kratkometražnog filma 'Short Cuts'. Projekciji je prisustvovala i redateljica filma Michaela Müller.

Tom je prilikom autorica ove hvaljene švicarsko-hrvatske koprodukcije izjavila: 'Nakon nekoliko godina rada na filmu, prekrasan je osjećaj napokon proslaviti rezultat na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu, na sjevernoameričkoj premijeri Aerodroma, te čuti reakcije publike. Ljudi su mi prilazili nakon projekcije kako bi mi rekli koliko ih se film dojmio. Zahvalna sam programerima što su uvrstili Aerodrom u program Short Cuts te mi tako dali priliku da se susretnem i s ostalim filmašima, da čujemo njihove priče i pogledam njihove filmove. Čitavo iskustvo bilo je vrlo dojmljivo i ohrabrujuće.'

Aerodrom je jedan od 35 filmova iz 30 zemalja koji se prikazuju u natjecateljskom programu 'Short Cuts'. Film se bavi aerodromom kao kulminacijom modernog društva, mjestom gdje se neprekidno testiraju granice sigurnosti, tolerancije, pa i samih zemljopisnih granica. Dok za jedne ovdje putovanje tek počinje, za druge ono tu nenadano završava. Na Aerodromu su osim Michaele Müller (koja potpisuje režiju, scenarij, animaciju, dizajn, kameru i montažu) radili, između ostalih, i Aleksandar Battista Ilić (koscenarist) te Hrvoje Štefotić (autor glazbe). Producent filma je Ruedi Schick (Schick productions), a hrvatska koproducentica je Ankica Jurić Tilić (Kinorama).

Međunarodni filmski festival u Torontu jedan je od najvažnijih sjevernoameričkih, ali i svjetskih filmskih festivala koji godišnje ugosti preko 480 000 posjetitelja. Održava se od 1976. te je od samih svojih početaka jedinstvena kulturna institucija koja osim projekcija organizira i različita predavanja, radionice te susrete za filmsku industriju tijekom cijele godine. Ovo je druga godina za redom da se hrvatski kratkometražni film prikazuje u programu 'Short Cuts'. Hrvatski predstavnik na prošlogodišnjem, 41. izdanju Toronta u istoj selekciji bio je kratkometražni igrani film Po čovika Kristine Kumrić. Više informacije o ovogodišnjem izdanju festivala potražite na službenim stranicama.

Aerodrom je snimljen uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, Švicarskog ureda za kulturu, Ureda za promociju kulture Kantona St. Gallen, Ureda za promociju kulture Kantona Vanjski Appenzell (Appenzell Ausserhoden), Filmske zaklade Zürich, Migros Kulturprozenta te SRG SSR-a.

Naslovna fotografija: Michaela Müller

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.