Preskoči na glavni sadržaj

Održana premijera filma Prava istina priče o šori u Cannesu: 'Isplati se odvažiti u isprobavanju novih načina pričanja priča'

Kratkometražni igrani film redateljice i scenaristice Andree Slaviček i producentice Katarine Prpić (Antitalent), Prava istina priče o šori, u utorak, 23. svibnja, premijerno je prikazan u Cannesu, u sklopu paralelnog programa Tjedan kritike.

"Bili smo jako uzbuđeni prije premijere, i zbilja je bio odličan osjećaj prezentirati film publici ovdje. Zadovoljni smo pozitivnim reakcijama, i ponosni što je film prikazan uz druge odlične kratke filmove. Selekcija je vrlo raznovrsna, ali nelinearne i atipične forme prevladavaju, što je pokazatelj da je dobro odvažiti se u isprobavanju novih načina pričanja priča," rekla je Andrea Slaviček povodom svjetske premijere svog filma Prava istina priče o šori u Cannesu.

Premijeri u punoj dvorani u Miramaru, osim redateljice i scenaristice Slaviček, prisustvovala je i producentica filma, Katarina Prpić.

"Osim što je sjajan osjećaj i privilegija biti u Cannesu s djelom ekipe filma, bilo je također jako zanimljivo pogledati sve filmove iz kratkometražne selekcije Tjedna kritike jer zaista pokazuju zavidnu razinu raznolikosti, zanimljivosti i ambicioznosti. Činjenica da je film 'Prava istina priče o šori' hrvatske mlade redateljice selektiran upravo u tu selekciju, pokazuje da hrvatska kratkometražna kinematografija itekako ima što za pokazati svjetskoj, i ne samo da prati svjetske trendove, već ih i nameće. To je također dokaz da je kratkometražni film nešto u što se isplati ulagati, što financijama, što obrazovanjem i možemo se samo nadati da će narednih godina uspjeh biti sličan," rekla je producentica. 

Uz njih, filmsku ekipu koja je predstavila film u Cannesu čine i glavna glumica Vida Tunguz, direktorica fotografije Alana Mejía González, koloristica Nadia Khairat Gómez, koproducent Marc Guanyabens (Fractal) i Danijel Pek (Antitalent).

Prava istina priče o šori film je o tinejdžerici Leni koja, katkad smetena školskim peripetijama, zaraznim pjesmama i misterioznim plavim autom, priča pravu istinu o velikoj šori, ali pritom naslućujemo da postoji nešto što nam ne želi reći.

Osim što ga je režirala, Andrea Slaviček za film potpisuje i scenarij. Glavnu ulogu u filmu nosi Vida Tunguz, a ostale zapažene uloge su ostvarili Ana Ugrina, Lucija Plesac, Lily Antić, Lola Jelčić, Nedim Hasanbegović, Adrian Babić Herceg Pan Jelić

Film je realiziran u produkciji hrvatskog Antitalenta, a koproducenti su španjolska kuća Fractal te hrvatska kuća Blank. Film je nastao uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra i Grada Zagreba. 

Tjedan kritike (Semaine de la Critique) paralelni je program Filmskog festivala u Cannesu, pokrenut 1962. godine. Ovogodišnje izdanje odvija se od 17. do 25. svibnja, a tradicionalno predstavlja 10 dugometražnih i 10 kratkometražnih naslova iz cijeloga svijeta. Cilj programa je otkrivati nove talente, a imena poput Bernarda Bertoluccija, Alejandra Gonzáleza Iñárittua Gaspara Noéa upravo su na Tjednu kritike imali svoje velike "uzlete". Međunarodni žiri dodijelit će četiri nagrade: dvije za dugometražni film (Grand Prize i French Touch Prize) te jednu za kratkometražni (Leitz Cine Discovery Prize). U sklopu Tjedna kritike dodjeljuje se i nagrada za glumačku zvijezdu u usponu (Louis Roederer Foundation Rising Star Award), a selektirani filmovi u konkurenciji su i za Zlatna kameru (Camera d'Or). Više informacija o programu možete pronaći na ovoj poveznici.

Podsjetimo, u istom programu svjetsku premijeru 22. svibnja imala je hrvatska manjinska koprodukcija, dugometražni igrani film Lost Country redatelja Vladimira Perišića i koproducentice Ankice Jurić Tilić (Kinorama). Osim toga, u industrijskom dijelu festivala, na platformi Producers on the Move organizacije European Film Promotion sudjeluje hrvatska producentica Miljenka Čogelja (Pipser), a Marta Eva Mećava (Eclectica) sudjeluje na platformi New Producers Room koja se odvija u sklopu jednotjednog programa Short Film Corner / Rendez-vous Industry.

Filmski festival u Cannesu jedan je od najvećih i najvažnijih filmskih manifestacija na svijetu, a ove godine se održava od 16. do 27. svibnja. 

Više fotografija s premijere dostupno je ovdje (autor fotografija je Vincent Cros).  

Naslovna fotografija: ekipa filma Prava istine priče o šori u Cannesu (slijeva na desno) – Marc Guanyabens, Vida Tunguz, Andrea Slaviček, Alana Mejía González, Katarina Prpić, Nadia Khairat Gómez, Danijel Pek
 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.