Preskoči na glavni sadržaj

Održana kinopremijera filma Glava velike ribe Arsena Oremovića

Svečanom zagrebačkom premijerom započela je kinodistribucija dugometražnog igranog prvijenace redatelja Arsena Oremovića, Glave velike ribe. Nakon Zagreba, film s ekipom 'putuje' na premijerne projekcije u još nekoliko hrvatskih gradova. Film se u kinima diljem zemlje prikazuje od 2. veljače. 

U punoj dvorani zagrebačkog Kaptol Boutique Cinema, u utorak, 31. siječnja, održala se kinopremijera dugometražnog igranog prvijenca redatelja Arsena Oremovića, Glava velike ribe. Na ovoj su premijernoj projekciji publici svoj rad predstavili redatelj i ekipa filma. 

Oremovićevi "prizori iz bračnog života na balkanski način" ili "ribanje malog čovjeka" upečatljiv su sociopolitički filmski prikaz sudbine malog čovjeka rođenog u krivo vrijeme i na krivom mjestu. U središtu radnje nalazi se taksist Andrija koji, pritisnut teškom svakodnevicom te pogonjen nerealnim poduzetničkim ambicijama, odlučuje prodati seosku kuću pokojnih roditelja u kojoj živi njegov brat ratni veteran. Rješenje za svoj poslovni plan, ali i bratov osamljenički život u opustošenom selu vidi u pozivu da se brat useli k njemu i njegovoj ženi Vesni u stan u Zagrebu. Surova realnost postratne Hrvatske ući će tako u već neskladnu bračnu zajednicu, a događaji koji slijede dodatno će podcrtati krhkost Andrijinih poslovnih ideja.

Film, dakako, ne čini samo zanimljiva radnja, već i upečatljiva gluma troje glavnih protagonista – Lane Barić kao Vesne, Nikše Butijera kao Andrije i Nevena Aljinovića-Tota u ulozi Traktora, ali i redateljski rukopis Arsena Oremovića.

U narednim danima Glava velike ribe premijerno putuje na nekoliko kino odredišta koja će posjetiti i ekipa filma, a nakon svake projekcije slijedi razgovor s publikom.

Prva premijera održat će se u četvrtak, 2. veljače u 20 sati u Art Kino Croatia u Rijeci, a riječka će publika uz Glavu velike ribe kao poseban bonus imati priliku pogledati i nagrađivani kratkometražni film Snjeguljica, redateljski prvijenac glumice Lane Barić, koja ujedno tumači i glavnu ulogu četrdesetogodišnje Željke čiji miran seoski život poremeti jedan neočekivani posjet. 

Nakon Rijeke, Glava velike ribe prikazat će se u petak, 3. veljače u 19 sati u Kinu Urania u Osijeku. U srijedu 8. veljače slijede dvije premijerne projekcije u dalmatinskim gradovima, pa će tako film biti prikazan u 19 sati u Kazalištu lutaka Zadar, dok u 20 sati počinje prikazivanje u Kući Arsen u Šibeniku. Završetak ove premijerne turneje zakazan je u četvrtak, 9. veljače u 19 sati u Pučkom otvorenom učilištu u Samoboru

Film je nastao u produkciji kuće Izazov 365, a producentice su Maja Vukić i Katarina Prpić. Glava velike ribe je sufinancirana sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra i HRT-a. 

Film u sva kina od 2. veljače donosi SABMARINE distribucija. 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.