Preskoči na glavni sadržaj

Održana dodjela Nagrade Vladimir Nazor: Branku Schmidtu uručena nagrada za životno djelo, a Ivanu Ramljaku godišnja nagrada 

U jubilarnoj 65. obljetnici postojanja Nagrade Vladimir Nazor koja se od 1959. godine dodjeljuje kao priznanje najboljim umjetničkim ostvarenjima u području književnosti, glazbe, filma, kazališta, likovnih i primijenjenih umjetnosti te arhitekture i urbanizma, izaslanica predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek uručila je najviša hrvatska državna priznanja za 2023. godinu u Hrvatskom narodnom kazalištu.

"Ja mislim da čovjek cijeli život snima isti film zapravo, što god je to bilo - komedija, ratni film ili nešto drugo, vi uvijek radite isti film. Ja ne mislim tek tako zaokružiti svoj rad, nastavit ću i dalje raditi," rekao je redatelj i scenarist Branko Schmidt kojem je uručena Nagrada Vladimir Nazor za životno djelo. Schmidt je prisutan kao redatelj i scenarist više od četiri desetljeća, a svojim je radovima otvarao nove prostore u hrvatskoj kinematografiji. 

Redatelj Ivan Ramljak primio je godišnju Nagradu Vladimir Nazor za svoj višestruko nagrađivani dugometražni dokumentarni film El Shatt – nacrt za utopiju.

"Jako mi je drago da sam dobio nagradu zbog cijele antifašističke teme, a budući da se nagrada zove po Vladimiru Nazoru čija se jedna pjesma pojavljuje u filmu, mislim da ima smisla da je film osvojio baš tu nagradu," poručio je Ramljak, kojeg je na snimanje filma potaknuo otkriveni dnevnik njegova djeda nastao u izbjegličkom logoru El Shatt u Egiptu. 

Čestitavši u ime Ministarstva kulture i medija i u svoje osobno svim dobitnicima, i onima koji su nagrađeni za cjeloživotni doprinos umjetnosti kao i onima koji su u protekloj godini ostvarili nagrađeno djelo, ministrica Nina Obuljen Koržinek je istaknula kako njihova postignuća ostaju trajna vrijednost hrvatske umjetnosti i kulture. „Opraštajući se nedavno od velikana hrvatske književnosti i prevodilaštva, akademika Luka Paljetka koji je hrvatsku kulturu neizmjerno zadužio svojim  golemim i svestranim opusom, podsjetili smo se koliko su umjetnici jedinstveni i nezamjenjivi i kako smo zahvalni velikanima hrvatske umjetnosti za sva duhovna bogatstva kojima nas obdaruju“, zaključila je ministrica te dodala kako se ovim najvišim državnim priznanjem želi uvijek iznova zahvaliti i usmjeriti najsnažnije svjetlo reflektora na one umjetnike i kreativne umove čiji radovi odražavaju visoke standarde umjetničke izvrsnosti i koji su svojim originalnim i nadahnutim poetikama zaslužili naše poštovanje, medijski prostor i pozornost javnosti.

Dodjelu Nagrade Vladimir Nazor možete u cijelosti pogledati na online platformi Hrvatske radiotelevizije - HRTi (*potrebno je ulogirati se). 

Naslovne fotografije: svi laureati 65. Nagrade Vladimir Nazor; Branko Schmidt; Ivan Ramljak
(autor fotografija: Marko Ercegović/Ministarstvo kulture i medija RH)

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.