Preskoči na glavni sadržaj

Održan prvi UniZg Global Game Jam

Od 26. do 28. siječnja 2024. godine, na Studiju dizajna se okupilo 60-ak sudionika, mentora, žirija, govornika i ljubitelja igara te su kroz 48 sati radili na računalnim i društvenim igrama s temom "Nasmij me".

Prigodan prostor je ustupio Studij dizajna, te je sudionike uvodno pozdravio pročelnik studija dizajna Tomislav Vlainić. Za vrijeme trajanja Game Jama, sudionicima su bili na raspolaganju mentori iz domaće tvrtke za razvoj videoigara Enton: Iva Risek Belančić, Pavao Blažević i Tomislav Šlogar.

Pored mentora, sudionici su poslušali i nekoliko govora profesionalaca iz domaćeg sektora. Boris Barbir iz samoborskog Pine Studija govorio je o tome kako od kokošinjca napraviti gaming studio. Siniša Bahun je polaznicima objašnjavao narativ u igrama te značajne varijable. Ekipa iz Entona je stavila naglasak na važnost prvog dojma, dok su Marija Gorupić i Ana Despot iz zagrebačkog Room C Games govorile o ulasku u industriju.

Sudionici su u 14 timova radili na 12 računalnih, te dvije društvene igre. U nedjelju je žiri sastavljen od domaćih stručnjaka (Filip Neduk, Hrvoje Mitić, Tomislav Orešković i Igor Minić) odabrao najbolje igre i timove te dodijelio slijedeće nagrade:

  • Najbolji zvuk (powered by Links) – The Life of Bob, Uga Čaga
  • Najbolja priča (powered by Links) - The Life of Bob, Uga Čaga
  • Najbolji vizual (powered by Links) – Bartalks, Superstari
  • Najbolji game dizajn (powered by Links) – Tickle Fight!, camelCase
  • Diversity tim (powered by Room C Games) – Annima
  • Diversity igra (powered by Room C Games) - Tickle Fight!, camelCase
  • Najbolja društvena igra (powered by Gejmeraja) – Ha-Ha Bar, Hahači
  • Najbolja igra (powered by Reboot Develop) - The Life of Bob, Uga Čaga

Dekan ADU, Davor Švaić, pozdravio je važnost ovakvih događanja te nadu kako će što prije zaživjeti diplomski studijski program za razvoj igara na kojemu nekoliko fakulteta Sveučilišta u Zagrebu radi još od provedbe Edu4Game projekta (ADU, FER, ALU, FOI te Studij dizajna).

Sve igre nastale na UniZg Global Game Jam-u moguće je probati putem poveznice: https://globalgamejam.org/group/121/games

S obzirom na odaziv te brojne pozitivne komentare sudionika, organizatori najavljuju idući Game Jam i prije idućeg izdanja Global Game Jama.

Prvi UniZg Global Game Jam nastao u suradnji Akademije dramske umjetnosti, Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Studija dizajna pri Arhitektonskom fakulteta te Sveučilišta u Zagrebu, uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra. 

Više o događanju možete naći na Facebooku, Instagramu i na Discordu

Naslovna fotografija: prvo izdanje Global Game Jama
(autori fotografija: Mia Knežević i Patrik Ivačić)

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.