Preskoči na glavni sadržaj

Obrana i zaštita pobjednik 60. izdanja Festivala igranog filma u Puli

Film Obrana i zaštita redatelja Bobe Jelčića osvojio je sedam Zlatnih Arena, uključujući i Veliku Zlatnu Arenu za najbolji film te za redatelja, scenarij, glavnog glumca i glumicu. Šuti redatelja Lukasa Nole nagrađen je s pet Zlatnih Arena i Nagradom Breza, a Kauboji redatelja Tomislava Mršića osvojili su Nagradu publike Zlatna vrata Pule.

Na 60. izdanju festivala igranog filma u Puli u nacionalnom programu prikazana su rekordna 24 filmska naslova. U glavnoj selekciji prikazano je 14 dugometražnih igranih filmova, a u sekciji manjinskih koprodukcija još 10 naslova. O nagradama je odlučivao ocjenjivački sud u sastavu: scenarist i redatelj Petar Krelja, producent Stanislav Babić, glumica Gordana Gadžić, direktor fotografije Slobodan Trninić te redatelj i montažer Damir Čučić.

Obrana i zaštita osvojila je sedam Zlatnih Arena. Producentica Zdenka Gold iz produkcijske kuće Spiritus Movens osvojila je Veliku Zlatnu Arenu za najbolji film, dok je redatelj Bobo Jelčić osvojio Zlatnu Arenu za najboljeg redatelja i Zlatnu Arenu za najbolji scenarij. Glavni glumci filma – Bogdan Diklić i Nada Đurevska osvojili su Zlatne Arene za najbolju glavnu mušku, odnosno žensku ulogu, a film je donio Zlatne Arene direktoru fotografije Erolu Zubčeviću te scenografu Mariju Iveziću. Obrana i zaštita osvojila je i Nagradu OKTAVIJAN koju dodjeljuje Društvo hrvatskih filmskih kritičara te Nagradu ocjenjivačkog suda Federacije filmskih kritičara Europe i Mediterana FEDEORA.

Šuti Lukasa Nole (prod. kuća Kinorama) donio je Zlatne Arene Lani Barić u kategoriji najbolje sporedne glumice, Juri Ferini i Pavlu Miholjeviću za glazbu te Slavenu Zečeviću za montažu. Posebne Zlatne Arene osvojili su Julijana Vušković za masku te Dubravka Premar za ton. Glavna glumica Tihana Lazović osvojila je Nagradu Breza za najboljeg debitanta.

Nikša Butijer osvojio je Zlatnu Arenu za sporednu ulogu u Svećenikovoj djeci, a Emina Kušan za kostimografiju u Zagonetnom dječaku.

U kategoriji manjinskih koprodukcija trijumfirali su Krugovi, srpsko-njemačko-francusko-slovensko-hrvatska koprodukcija redatelja Srdana Golubovića i s Propeler Filmom kao hrvatskim koproducentom. Film je donio Zlatnu Arenu za najbolju manjinsku koprodukciju producentici Jeleni Mitrović, Zlatnu Arenu za najboljeg redatelja Srdanu Goluboviću te Leonu Lučevu za najbolju mušku ulogu.

Nagradu publike Zlatna vrata Pule osvojili su Kauboji redatelja Tomislava Mršića (prod. kuća Kabinet), a diplomu ocjenjivačkog suda mladih filmofila Vis-à-Vis redatelja Nevija Marasovića (prod. kuće Antitalent Produkcija i Copycat produkcija).

Cjeloviti popis nagrada te obrazloženja potražite na službenoj stranici festivala.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.