Preskoči na glavni sadržaj

Oblak, Kralj i Marijine pobjednici su 10. Liburnia Film Festivala

U subotu, 1. rujna svečanim proglašenjem pobjednika završio je 10. Liburnia Film Festival. Žiri u sastavu Petra Seliškar, Srđan Šarenac i Maša Drndić proglasio je dokumentarac Oblak redatelja Miroslava Sikavice u produkciji Fade Ina i Zagreb filma najboljim filmom festivala. Nagrada publike pripala je filmu Kralj redatelja Dejana Aćimovića nastalom u produkciji DA FILMA, a posebno priznanje po odluci žirija filmu Marijine redateljice Željke Sukove u produkciji riječke Udruge Ukus.

Odluke žirija jako su teško pale, jer je izbor ovogodišnjih dokumentaraca dosegao neočekivanu visoku kvalitetu. Zbog toga, prije nego što dodijelimo nagrade, pozivamo televizijske kuće i kino distributere da ovogodišnjoj cjelokupnoj selekciji Liburnia Film Festivala posvete posebnu pozornost, tj. da otkupe i prikažu sve filmove kako bi nagradili svoju publiku s ovim izuzetnim ostvarenjima, izjavio je Srđan Šarenac koji je obrazložio i odluku žirija da nagrada žirija pripadne filmu Oblak: Kao što je rečeno na kraju ovog filma, nije lako kad te tako puno vole. Film Oblak pokazuje nam kako je teško nositi se s tom ljubavlju kad Luke Ritza više nema. Ovaj film nas je na intiman način uveo u prostor boli gdje vrijeme ponekad i ne liječi rane.

Petra Seliškar pojasnila je odluku da se posebno priznanje dodijeli filmu Marijine: To je film koji se bavi realnim svijetom i poziva na igru. Ta igra spaja u dokumentarac obiteljsku priču s umjetničkim projektom i muzikom u nadrealni šareni cirkus života. Tako nešto kod nas nismo dosad vidjeli.

Maša Drndić proglasila je pobjednika po izboru publike: Nagrada publike ide za film Kralj, redatelja Dejana Aćimovića u produkciji DA FILMA, čiji je glavni junak Darko Kralj prije dva dana osvojio srebrnu medalju na Paraolimpijskim igrama u Londonu.

Od srijede, 29. kolovoza do subote, 1. rujna prikazano je 12 hrvatskih dokumentaraca u konkurenciji i sedam dokumentaraca u regionalnom programu i Restart programu. Projekcije su se održavale u lučici u Ičićima i u Villi Antonio u Opatiji. Popratilo ih je oko dvije tisuće gledatelja.

Organizatori su 10. LFF-a udruge Delta iz Rijeke i Restart iz Zagreba, uz partnersku podršku riječkog Filmaktiva i Festivala Opatija.

Naslovne fotografije: Oblak; Kralj; Marijine

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.