Preskoči na glavni sadržaj

Objavljeni rezultati za proizvodnju kratkometražnog filma te za razvoj scenarija i projekata 

Na danas održanoj 69. sjednici Hrvatskog audiovizualnog vijeća donesene su odluke o listi prioriteta i raspodjeli sredstava prema Javnom pozivu za poticanje proizvodnje audiovizualnih djelatnosti za kratkometražni igrani film (rok 27. studeni 2015.), prema Javnom pozivu za poticanje razvoja scenarija i razvoja projekata dugometražnih igranih, dugometražnih dokumentarnih i animiranih filmova (rok 30. studeni 2015.), za poticanje razvoja scenarija i razvoja projekata televizijskih djela (rok 22. siječnja 2016.) te za komplementarne djelatnosti – programe međunarodne suradnje (rok 19. veljače 2016.).

Na poziv za poticanje proizvodnje audiovizualnih djelatnosti za kratkometražni igrani film (rok 27. studeni 2015.) pristigla je 31 prijava, a četiri projekta predložena su za sufinanciranje u ukupnom iznosu od 1.082.550,00 kuna. Među četiri predložena projekta jedan je prijavljen u postprodukcijskoj fazi, a jednom je autor debitant. Tablicu odobrenih projekata i obrazloženje umjetničkog savjetnika možete pronaći u prilogu s desne strane ili na ovoj poveznici

Vijeće je donijelo odluke i za treći rok poticanja razvoja scenarija i razvoja projekata u 2015. godini. U kategoriji dugometražnih igranih filmova (rok 30. studeni 2015.) pristiglo je ukupno 111 prijava – 97 za razvoj scenarija i 14 za razvoj projekata. Za sufinanciranje razvoja scenarija predloženo je 15 prijava u ukupnom iznosu 525.000,00 kuna, te za razvoj projekata dvije prijave u ukupnom iznosu 190.000,00 kuna. 

U kategoriji poticanja razvoja scenarija i razvoja projekata dokumentarnih filmova (rok 30. studeni 2015.) pristiglo je ukupno 48 prijava – 35 za razvoj scenarija i 13 za razvoj projekata. Za sufinanciranje razvoja scenarija predloženo je šest prijava u ukupnom iznosu 210.000,00 kuna, te za razvoj projekata tri prijave u ukupnom iznosu 444.500,00 kuna. 

U kategoriji poticanja razvoja scenarija i razvoja projekata animiranih filmova (rok 30. studeni 2015.) pristiglo je ukupno 9 prijava – 7 za razvoj scenarija i 2 za razvoj projekata. Za sufinanciranje razvoja scenarija su predložene tri prijave u ukupnom iznosu 85.000,00 kuna. Tablice odobrenih prijava za razvoja scenarija i razvoja projekata dugometražnih igranih, dugometražnih dokumentarnih i animiranih filmova možete pronaći u prilogu s desne strane ili na ovoj poveznici.

Priprema se treća TV burza

Što se tiče poziva za poticanje razvoja scenarija i razvoja projekata televizijskih djela u 2015. godini (rok 22. siječnja 2016.), umjetnički savjetnik Tomislav Mršić predstavio je jednu novost po odluci Audiovizualnog vijeća. "Kako je ova natječajna kategorija pomalo specifična, prije svega upućena i namijenjena za hrvatske javne televizije i platforme, odlučili smo se da ćemo financijska sredstva predložiti nakon što 'odradimo' TV burzu sa svim produkcijama odobrenih projekata. Na ovogodišnji rok za razvoj TV djela pristiglo je gotovo 140 projekata u četiri kategorije: razvoj pojedinačnih TV projekata, razvoj serijskih TV projekata, razvoj scenarija za pojedinačna TV djela, te razvoj scenarija serijskih TV djela. Raspon prijavljenih djela kretao se od animiranih, dokumentarnih i igranih projekata, pa do kreativnih dječjih formata, pri čemu su bitno dominirali igrani i dokumentarni projekti. Shodno tome i među odobrenim projektima najviše ih je upravo iz ta dva roda. Osnovni kriteriji kojim smo se vodili pri odabiru projekata je njihova inovativnost i originalnost unutar hrvatskog medijskog prostora, a trudili smo se, uz rijetke iznimke, prednost dati novim i svježim projektima", naveo je Mršić.

Tako će nakon održane TV burze, Hrvatsko audiovizualno vijeće donijeti odluke o iznosu sufinanciranja predloženih projekata. O datumu održavanja treće TV burze HAVC će pravovremeno obavijestiti producente i javnost.

Inače, u kategoriji razvoja scenarija za serijska televizijska djela pristiglo je 75 prijava, a za sufinanciranje je predlaženo njih 18 (dvije prijave u kategoriji animiranog TV djela, 9 u kategoriji dokumentarnog TV djela, 7 u kategoriji igranog TV djela). Za razvoj projekata serijskih televizijskih djela pristiglo je 39 prijava, a za sufinanciranje je predlaženo njih 15 (dva u kategoriji animiranog TV djela, 7 u kategoriji dokumentarnog TV djela, tri u kategoriji igranog TV djela). U kategoriji razvoja scenarija za pojedinačna televizijska djela pristiglo je osam prijava, a za sufinanciranje su predložene tri prijave (igrana TV djela), dok je u kategoriji razvoja projekata pristiglo pet prijava, a za sufinanciranje su predložene tri prijave (također igrana TV djela). Tablicu odobrenih projekata možete pronaći u prilogu s desne strane ili na ovoj poveznici.

Na Javni poziv za komplementarne djelatnosti u 2016. godini – programe međunarodne suradnje (rok 19. veljače 2016.) pristigle su 42 prijave, a sufinanciranje je odobreno za njih 22 u ukupnom iznosu od 199.543,00 kuna. Tablicu odobrenih projekata možete pronaći u prilogu s desne strane ili na ovoj poveznici.

Vijeće je odluku donijelo po prijedlozima Umjetničkog vijeća, čija je 49. sjednica održana 1. lipnja 2016. godine. Hrvatsko audiovizualno vijeće na 69. sjednici odlučivalo je u sastavu: Vera Robić-Škarica, Ivana Vukinovac Gelo, Nataša Petrović, Zrinko Ogresta, Branko Schmidt, Branko Matutinović, Mario Sablić, Damir Vujinović, Mladen Burić, Dino Paškov i Tonko Weissmann, dok su na 49. sjednici Umjetničkog vijeća sudjelovali Ivana Fumić, Igor Prassel, Tomislav Mršić, Dean Šoša, Boris Poljak, Juraj Lerotić i Teodor Celakoski

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.