Preskoči na glavni sadržaj

Objavljeni prvi rezultati proizvodnje i razvoja dugometražnog igranog filma za 2014. godinu

Zagreb, 5. rujna 2014. – Danas su na konferenciji za medije u Hrvatskom audiovizualnom centru objavljeni rezultati Javnog poziva za poticanje audiovizualnih djelatnosti i stvaralaštva u 2014. godini u kategoriji poticanja proizvodnje audiovizualnih djela (dugometražni igrani film – rok 28. ožujka 2014.) te u kategoriji poticanja razvoja scenarija i razvoja projekata (dugometražni igrani film – rok 25. travnja 2014. i rok 20. lipnja 2014.)

Odluke o listi prioriteta i raspodjeli sredstava donesene su na 50. sjednici Hrvatskog audiovizualnog vijeća po prijedlozima Umjetničkog vijeća, čija je 33. sjednica održana jučer, 4. rujna 2014.

Hrvatsko audiovizualno vijeće na 50. sjednici odlučivalo je u sastavu: Vera Robić-Škarica, Ivana Vukinovac Gelo, Snježana Tribuson, Nataša Petrović, Zrinko Ogresta, Silvestar Kolbas, Hrvoje Krstulović i Silvio Jesenković, dok su jučer na 33. sjednici Umjetničkog vijeća sudjelovali Sanja Grbin, Emina Višnić, Slaven Zečević, Juraj Lerotić, Tomislav Mršić, Robert Knjaz te Branko Schmidt i Dalibor Matanić, koji su umjetnički savjetnici za dugometražni igrani film u 2014. godini.

Na ovaj rok Javnog poziva u kategoriji poticanja proizvodnje za dugometražni igrani film ukupno je pristiglo 26 prijava, a potpore su odobrene za 8 filmova, i to: 4 debitantska dugometražna igrana filma (od kojih je jedan već snimljen) te 4 dugometražna igrana filma.

Ukupno je za razvoj scenarija i projekata dugometražnih igranih filmova na rok 25. travnja zaprimljeno 64 prijava, od čega je odobreno 8 potpora za razvoj scenarija te 2 za razvoj projekata. Na rok 20. lipnja zaprimljeno je ukupno 31 prijava, od čega je odobreno 5 potpora za razvoj scenarija te 5 projekata.

Vera Robić-Škarica, predsjedavajuća Hrvatskog audiovizualnog vijeća, na konferenciji je izrazila zadovoljstvo što su obrazloženja umjetničkih savjetnika kvalitetno prezentirana, te ih je Vijeće kao zadnja instanca koja potvrđuje ili odbija izbor umjetničkih savjetnika prihvatilo.

Umjetnički savjetnik Branko Schmidt prezentirao je projekte u fazi razvoja scenarija i projekta koji su dobili potporu, dok je Dalibor Matanić obrazložio koji su filmovi dobili potporu za proizvodnju u 2014. godini. Istaknuo je kako su ove godine potporu za debitantske filmove dobile tri mlade redateljice koje su se već dokazale u kratkoj igranoj formi, te da je ovo „novi vjetar u leđa za stvaranje jednog novog generacijskog pravca koji se manje-više bave sličnim temama”. Istaknuo je i da se u odobrenim projektima drama poima na moderan način, s puno elemenata humora i ironije, izbjegavajući patetiku. Potencijalni kino-hit među igranim filmovima je komedija Ministarstvo ljubavi, kao i dječji film Moj dida je vanzemaljac.

Ravnatelj HAVC-a Hrvoje Hribar istaknuo je kako je šest od sedam filmova kojima su odobrena sredstva za snimanje prošlo kroz proces razvoja scenarija i razvoja projekata te da ovaj izbor odražava načelo raznolikosti, i u žanrovskom i rodnom smislu, jer tri projekta potpisuju autorice, tri autori, a jedan nastaje u korežiji autora i autorice.

Cjelovito obrazloženje Branka Schmidta i Dalibora Matanića te liste odobrenih projekata po kategorijama i rokovima možete pronaći u prilozima s desne strane.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.