Preskoči na glavni sadržaj

Objavljena zbirka Jedna priča iz Domovinskog rata

Iz tiska je izašla zbirka Jedna priča iz Domovinskog rata, u nakladi Hrvatskog društva pisaca, nastala kao rezultat Javnog poziva za kratku priču na temu Jedna slika iz Domovinskog rata Ministarstva branitelja raspisanog u suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom, Hrvatskom radiotelevizijom, Hrvatskim društvom pisaca i Vukovar Film Festivalom. U zbirci je objavljen izbor dvadeset od 150 prijavljenih priča, koje su odabrali članovi povjerenstva Mirela Buterin, Dean Šoša, Igor Rakonić, Ognjen Sviličić i Tomica Bajsić.

U zbirku Jedna priča iz Domovinskog rata uvrštene su tako priče Željke Kovačević Andrijanić, Vladimire Becić, Anele Borčić, Julienne Eden Bušić, Deana Čanića, Jasminke Domaš, Marija Glavaša, Maje Hrgović, Leonide Kifer, Zorana Kršula, Ivane Šojat - Kuči, Sande Lončar, Kemala Mujičića Artnama, Zdenke Maltar, Damira D. Ocvirka, Žarka Plevnika, Sande Špika, Spomenke Štimec, Mirjane Vadlja i Vlade Vurušića

Izdanje zbirke priča je uslijedilo nakon što je povjerenstvo izabralo priču Povratak Maje Hrgović za filmsku ekranizaciju, te nakon što je na Javnom pozivu za proizvodnju kratkometražnog igranog filma po toj priči, u trajanju do 20 minuta, kao najbolji ocijenjen projekt redateljice Kristine Kumrić, scenaristice Maje Hrgović i producentice Vanje Jambrović (Restart). Film je trenutačno u "fundraising" fazi i ući će u predprodukciju u siječnju 2015. godine, dok je snimanje planirano u travnju.

Javni poziv na kojem se tražila najbolja kratka priča na temu Jedna slika iz Domovinskog rata raspisan je u lipnju 2013. godine, kao dio zajedničkog projekta kojem je cilj kroz audiovizualnu kulturu promicati vrijednosti Domovinskog rata na temelju Programa Vlade Republike Hrvatske za mandat 2011.–2015. te Strateškog plana Ministarstva branitelja za razdoblje 2013.–2015. godine.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.