Preskoči na glavni sadržaj

Objavljena knjiga Željka Ivanjeka i Nenada Polimca 'Branko Belan - zaboravljeni klasik'

Predstavljanje knjige Željka Ivanjeka i Nenada Polimca 'Branko Belan – zaboravljeni klasik' održat će se u četvrtak, 9. svibnja, u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5 u 19.30 sati. Na promociji će uz autore o knjizi govoriti filmski teoretičar Hrvoje Turković i urednica Adriana Piteša.

Branko Belan (1912. –1986.) bio je filmski redatelj, književnik, publicist, profesor na zagrebačkoj Akademiji dramskih umjetnosti gdje je osnovao studij montaže. Redatelj antologijskog filma Koncert, Belan je bio kultna figura mlade filmske kritike 1970-ih i 1980-ih, ali i autor bogatog književnog opusa. Unatoč važnom doprinosu hrvatskoj kulturi njegov autorski rad (pogotovo književni) gotovo pa uopće nije valoriziran ni dokumentiran.

'Branko Belan – zaboravljeni klasik' Željka Ivanjeka i Nenada Polimca – popraćena fotodokumentacijom iz obiteljske ostavštine – priča je o filmskom i književnom stvaralaštvu, knjiga koja pruža uvid u kreativnu intimu čovjeka koji je uvelike doprinio (modernističkom) kulturnom obzoru ovog društva.

Željko Ivanjek (Zagreb, 1954.), pisac, novinar, urednik, televizijski redatelj i scenarist, književni kritičar Jutarnjeg lista. Autor je osamdeset dokumentarnih i dokumentarno-igranih filmova. Pjesme, eseje, književne kritike i prijevode s engleskog jezika objavljuje u brojnim časopisima. Dosad je objavio brojne knjige, a dobitnik je nagrade August Šenoa za Mali rječnik romantizma i nagrade Marin Držić za dramu Legenda o Josipi.

Nenad Polimac (Zagreb, 1949.), filmski kritičar Jutarnjeg lista, o filmu piše od početka 1970-ih. Jedan je od pokretača kratkotrajnog časopisa Film. Urednik je, između ostalih, knjiga Živojin Pavlović: Dva razgovora i Branko Bauer, a bio je vrlo aktivan u izradi Filmske enciklopedije dr. Ante Peterlića u izdanju Leksikografskog zavoda. Osamdesetih godina prošloga stoljeća djeluje kao savjetnik za repertoar u zagrebačkim Kinematografima. Dobitnik je nagrade za životno djelo Vladimir Vuković Hrvatskog društva filmskih kritičara. Autor je knjige Leksikon YU filma (2015.). Eseje o filmu objavljuje u brojnim časopisima i knjigama.

Objavljivanje knjige potpomognuto je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra i Ministarstva kulture Republike Hrvatske. 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.