Preskoči na glavni sadržaj

Objavljen program 12. izdanja Vukovar film festivala

Dvanaesto izdanje Vukovar film festivala održava se od 23. do 26. kolovoza. Posjetitelji će imati prilike pogledati više od 60 filmova na sedam lokacija, a novost ovogodišnjeg programa je nova kategorija koja donosi četiri pobjednika Filmskog festivala u Cannesu.

Ovogodišnji Vukovar film festival otvara se hrvatskim filmom Za ona dobra stara vremena redatelja Eduarda Galića. Svečanom otvorenju i projekciji filma prisustovat će i ekipa iz filma. Novi Galićev uradak ujedno se nalazi i u službenoj konkurenciji dugometražnih igranih filmova gdje mu društvo rade, između ostalih, i srpska znanstveno-fantastična drama Ederlezi Rising redatelja Lazara Bodrože, njemačka drama Ples između redova redatelja Thomasa Stubera i rumunjski film Ne zanima me ako u povijesti ostanemo zapisani kao barbari redatelja Radua Judea, pobjednik ovogodišnjeg filmskog festivala u Karlovim Varima.

U konkurenciji za najbolji kratkometražni igrani film nalaze se tri hrvatska filma; Nisam pio Sare Ludoški Hodak te Ulazak vlaka u stanicu i Izlazak radnika iz tvornice Zvonimira Rumboldta. U istoj sekciji su još i austrijski filmovi Lacrimosa i Oprostite, tražim sobu za ping-pong i moju djevojku, rumunjski Crna mantija te moldavijska drama Cica maca

Hrvatski filmovi koji se nalaze u konkurenciji dokumentarnih filmova su:  Živjeti, ploviti redateljice Lane Šarić, Uvik isto redateljice Slavice Šnur te Varoški Amarcord: Tri pjevača malo jača redatelja Ivana Živkovića. Osim njih, u konkurenciji za najbolji dokumentarni film bore se još i mađarski film Ultra Balazsa Simonyija, srpski Druga strana svega Mile Turajlić te češki Život u Batinim naseljima

Ovogodišnji popratni program filmskog festivala u Vukovaru pojačan je za još jednu kategoriju – pobjednike Cannesa. Riječ je o četiri filma koji su ove godine osvojili glavne nagrade na tom prestižnom festivalu: Obiteljske veze redatelja Hirokazua Kore-Ede (dobitnik Zlatne palme za najbolji film festivala), Hladni rat redatelja Pawela Pawlikowskog (dobitnik nagrade za najboljeg redatelja), koji je dijelom sniman u Splitu, Dogman redatelja Mattea Garronea (dobitnik nagrade za najboljeg glumca) i Izgaranje redatelja Leeja Changa-donga (dobitnik nagrade FIPRESCI za najbolji film).

U popratnom programu festivala posjetitelje očekuju već tradicionalne kategorije 'Europo, otvori se', 'Francuski fokus' i 'Viking invazija', a jedna od atraktivnijih je 'Europskih velikih četiri' u sklopu kojeg će se prikazati novi film Asghara Farhadija Svi znaju sve s oskarovcima Javierom Bardemom i Penelope Cruz u glavnim ulogama, zatim Na plaži Chesil redatelja Dominica Cookea sa Saoirse Ronan u glavnoj ulozi, njemački Styx redatelja Wolfganga Fischera (dobitnik nagrade publike u sekciji Panorama i dobitnik nagrade ekumenskog žirija na Berlinaleu) te talijanski Sretni Lazzaro redateljice Alice Rohrwacher (dobitnik nagrade za najbolji scenarij ovogodišnjeg festivala u Cannesu).

O najboljim filmovima festivala odlučuju dva žirija u sastavu filmskih profesionalaca. Žirijem za kratke i dugometražne igrane filmove predsjedaju istaknuta glumica Nela Kocsis, producent Nebojša Taraba i novinar Zlatko Gall, a stručni sud za dokumentarne filmove daju nagrađivani njemački redatelj Benjamin Best, filmski kritičar i voditelj programa kinoteke Vlado Ercegović te HRT-ov urednik i autor dokumentarnih filmova Leon Rizmaul.

Cjelokupni program Vukovar film festivala te sve ostale datalje pronađite na službenoj stranici

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.