Preskoči na glavni sadržaj

Obišao više od stotinu festivala: film Sve te senzacije u mom trbuhu osvojio 22. nagradu u Poljskoj

Kratkometražni animirani film Sve te senzacije u mom trbuhu osvojio je nagradu Žirija mladih na nedavno završenom Međunarodnom festivalu animiranog filma Animocje u Poljskoj. Film redatelja i scenarista Marka Dješke dosad broji 22 nagrade/priznanja, a prikazan je na 104 festivala diljem svijeta. 

"Nagrada na festivalu Animocje u gradu Bydgoszcz u Poljskoj je 22. nagrada/priznanje za film 'Sve te senzacije u mom trbuhu' i od velikog je značaja za distribucijski put ovog animiranog dokumentarca. Tim više jer se radi o nagradi koja je dodijeljena od strane mladog žirija (Jouth Jury), što govori o tome da mlade generacije promišljaju o važnosti osjetljivih tema poput transrodnosti", rekao je tim povodom redatelj i scenarist filma Marko Dješka

Mladi žiri 11. izdanja Međunarodnog festivala animiranog filma Animocje dodijelio je nagradu 'autoru koji se na vrlo razumljiv način dotaknuo teme stvaranja vlastitog identiteta'. 

"Redatelj je stvorio priču koja vas drži na rubu sjedala, vrlo je emotivna i estetski privlačna," objasnio je svoju odluku Žiri mladih. 

Festival Animocje održavao se u poljskom gradu Bydgoszcz od 3. do 9. travnja, a publika je imala prilike pogledati 105 kratkometražnih animiranih uradaka. 

Film Sve te senzacije u mom trbuhu svjetsku je premijeru imao na festivalu Anibar na Kosovu, gdje je odmah i proglašen najboljim filmom u sekciji Balkan. Nakon toga, film Marka Dješke obišao je 104 festivala diljem svijeta, a dosad se ovjenčao s 22 nagrade i priznanja. 

Senzacije su tako prikazane, između ostalog, i u konkurenciji Annecyja, Les Arcsa, Bogoshortsa, festivala animiranog i kratkometražnog filma u Ottawi, Londonu, Palm Springsu (Kalifornija, SAD) i Providenceu (Rhode Island, SAD). Osim toga, film je obišao i mnoge značajne svjetske festivale posvećene LGBTQ+ filmu, poput Framelinea u San Franciscu te Outfesta u Los Angelesu.

Nagrade je, između ostalog, osvojio u Ottawi (najbolji scenarij Marku Dješki) i Providenceu (nagrada Žirija mladih za najbolji LGBTQ film), a na domaćem 'terenu' ovjenčan je posebnim priznanjem na Animafestu te nagradom za najbolji film programa Ješke Festivala mediteranskog filma Split. 

Film tematizira tranziciju Matie iz muškarca u ženu dok pokušava pronaći iskrenu intimnu vezu s heteroseksualnim muškarcem. Animaciju, osim Marka Dješke, potpisuju i Draško Ivezić, Laura Martinović, David Lovrić i Hana Tintor, koja je radila i dizajn. Film je nastao u produkciji Adriatic Animationa (producent je Draško Ivezić) i koprodukciji s portugalskim BAP animation studijem. 

Senzacije su nastale uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, a prodajni zastupnik i distributer im je Bonobostudio.

Naslovne fotografije: scene iz filma Sve te senzacije u mom trbuhu

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.