Preskoči na glavni sadržaj

O jednoj mladosti Ivana Ramljaka nagrađen na 19. DokuFestu

Film redatelja Ivana Ramljaka O jednoj mladosti, nastao u produkciji Akademije dramske umjetnosti, premijerno se prikazao u natjecateljskom programu Balkan Doc, a s Međunarodnog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma DokuFest 'se vratio' kao najbolji dokumentarni film Balkana (Best Balkan Documentary). 

O najboljem filmu odlučivali su: Theodore Teddy Grouya - nagrađivani filmaš i direktor jednog od najvećih festivala dokumentarnog filma u Americi, nagrađivana redateljica iz Rumunjske Nora Agapi i kurator, predavač i redatelj Burak Çevik iz Istanbula. 

Prilikom online ceremonije dodjele nagrada koja je održana u subotu, 15. kolovoza, žiri je svoju odluku obrazložio sljedećom izjavom: "Balkan Film Jury je ponosan što je bio u prilici procjenjivati finaliste Dokufesta 2020. Subjektivna mišljenja ponekad je teško svesti na jedinstvenu i čvrstu odluku. Stoga žiri drži da su svi filmovi iz ovogodišnje konkurencije "Balkan Docs" svojevrsni pobjednici. No, jedan se film, kao nezavisan glas, posebno izdvaja za ovogodišnju nagradu - nezavisan glas koji na inspirativan način ohrabruje obične ljude da samo s arhivskim foto i video materijalima strastveno ispričaju priču o prijatelju koji je utjecao na sve oko sebe. Ovogodišnja nagrada "Best Balkan Doc" odlazi u Hrvatsku, filmu O jednoj mladosti redatelja Ivana Ramljaka.

Film je montirao Ivor Šonje, za fotografiju je bio zadužen Marko Čaklović, dizajn zvuka radio je Borna Buljević, a producirao ga je Matej Merlić. Film je to o redateljevom pokušaju rekonstruiranja odnosa s nekadašnjim najboljim prijateljem, 13 godina nakon njegove iznenadne smrti, koristeći samo fotografije i videomaterijale koje je prijatelj tada snimao. Priča je to o izgubljenoj generaciji mladih Hrvata s kraja '90-ih, koji pokušavaju naći svoj identitet nakon razarajućeg rata. 

Film je nedavno selektiran za prikazivanje u konkurenciji Open City Documentary Festivala (London), a u sklopu online projekcije u rujnu, redatelj Ivan Ramljak održat će i Q&A sesiju. Hrvatska premijera filma očekuje se krajem ove godine. 

Međunarodni festival dokumentarnog i kratkometražnog filma DokuFest koji se inače održava u Prizrenu, svoje je 19. izdanje 'preselio' online. U osam natjecateljskih sekcija, prikazalo se 90 naslova iz 51 zemlje, a svi su filmovi dostupni za streaming na posebnoj festivalskoj platformi

Cjelovit popis nagrađenih filmova potražite na ovoj poveznici, a sve ostale detalje na službenoj festivalskoj stranici

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.