Preskoči na glavni sadržaj

Novi naslovi u online izdanju Kina Istra

Dokumentarac o ikonama punkerske Istre, KUD Idijoti, jedan je od četiri filma s kojima projekt Kino Istra ulazi u svoje drugo online izdanje. Uz Tustu redatelja Andreja Korovljeva, na programu su i novi naslovi, podjednako namijenjeni mladoj i najširoj publici koji će biti dostupni na online plaformi od ovoga petka (19. veljače).

Kino Istra u zadnjim danima veljače donosi:

Tusta (r. Andrej Korovljev, Hrvatska) je biografski dokumentarac o Branku Črncu Tusti i legenadarnim pulskim punk rockerima. Zbog svog beskompromisnog antifašističkog stava i borbe za prava obespravljenih Tusta je bio pravi heroj radničke klase. Njegove poruke o toleranciji, suživotu i socijalnoj pravdi, koje su se 90-ih godina smatrale “komunističkim” i politički sumnjivima, zatvorile su Idijotima vrata brojnih radiostanica u Hrvatskoj. Motovun Film Festival, kao koordinator ovog projekta, ujedno s ponosom ističe kako je redatelj ovog filma kroz više od dva desetljeća bio jedan od ljudi koji su stvarali festival.

Vlast (r. Rodrigo Sorogoyen, Španjolska, Francuska) politički je triler koji nas vodi u univerzalno prepoznatljiv svijet moći, beskurpuloznosti i korupcije. Glavni junak Manuel Gomez Vidal moćni je političar kojem matična stranka okreće leđa, pokušavajući mu natovariti svu krivnju u javnom korupcijskom skandalu koji je izbio. Manuel se odlučio obraniti pod svaku cijenu, dok se pred gledatelja postavlja pitanje: postoje li uopće granice u borbi za moć? Ovaj je film 2019. godine osvojio čak sedam španjolskih nagrada Goja, uključujući i priznanje za najbolji film.

Crveni pas: početak (r. Kriv Stenders, Australija) – jedan je od onih filmova koji obilježe djetinjstvo i pamte se cijeli život. Priča o ljupkom crvenom psu koji luta australskim prostranstvima tražeći svog prvog gazdu i uspijeva se uvući u srca svih koje usput sreće, na taj način spajajući I povezujući ljude. Ovaj višestruko nagrađivani film nadahnut je istinitim događajem, namijenjen je djeci, a gledat će ga cijela obitelj.

Koyaa (r. Kolja Saksida, Slovenija, Hrvatska, 3+)  – uspješnica slovenskog majstora lutkarske animacije Kolje Sakside prikazana je na brojnim filmskim festivalima te je djeci širom svijeta izmamila osmijehe. Sedam kratkih animiranih filmova odvesti će cijelu obitelj u avanture animiranog junaka Koye koji živi na brdovitoj litici sa svojim prijateljem Gavranom. Uz to, pogledajte kratki dokumentarni film redateljice Marine Andree Škop koji nas vodi na sam početak priče o Koyi i otvara nam vrata u zakulisni prostor stvaranja animiranih filmova.

Corti a Ponte – izbor kratkih animiranih filmova za cijelu obitelj, 3+
Međunarodni festival kratkog filma Corti a Ponte iz Venecije pripremio je za Kino Istra izbor od dvanaest animiranih filmova, maštovitih svjetova i neobičnih junaka iz cijelog svijeta koji donose zabavu za sve članove obitelji, od najmlađih do najstarijih.

Svi navedeni filmovi će biti dostupni u intervalu od 19. do 28. veljače, uz mogućnost pristupa filmovima iz Hrvatske i Slovenije.

Kino Istra Online možete pronaći na poveznici: https://cinesquare.net/onlinefestivals#/kinoistra  
Link će biti aktivan od petka, 19. veljače u ponoć.

Detalje o cijenama najma filmova možete pronaći ovdje

Ovaj program je priprema za projekcije uživo, koje kreću čim epidemiološki uvjeti budu prikladni: Kino Istra priprema oko 150 projekcija, specijalnih događanja, radionica i gostovanja kojim će kroz cijelu godinu stanovnike Istre pozivati u nove filmske čarolije i avanture. Projekcije će se održavati u dvoranama i na otvorenom, sve s ciljem populariziranja gledanje filmova na velikom platnu, kao najpotpunijem načinu prezentacije filmske umjetnosti. Prve projekcije Kina Istra uživo pripremaju se već za ožujak.

Nositelj programa je Motovun Film Festival, u suradnji s partnerima iz tri zemlje: Kino otok Izola (organizator događanja u Sloveniji), Hrvatski filmski savez (organizator edukativnih radionica i pratećih događanja), Live Cinema UK i Filmmakers Academy Bologna (organizatori posebnih projekcija i edukativnih radionica).

Projekt je podržao pilot-program Europske komisije "Kina kao inovativni centri lokalne zajednice", kao i Hrvatski audiovizualni centar.

Naslovne fotografije: scene iz filmova Tusta; Koyaa – Cvijet

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.