Preskoči na glavni sadržaj

Novi broj Filmonauta: zvuk na filmu, Boris Poljak kao autor u fokusu

Izašao je 11. broj filmološko-filmofilskog časopisa Filmonaut. Posvećen je zvuku kao filmskom izražajnom sredstvu, a uz niz eseja i recenzija, donosi i intervjue s Borisom Poljakom, Mikeom Leighom, Györgyjem Pálfijem, Matijažem Ivanišinom i mnogim drugima.

Malo toga djeluje neprirodno kao filmski prizor u kojem iznenada nestane govora, glazbe ili šumova. Ako nam se zvuk uskrati na neko vrijeme, naš mozak proizvest će ga iz vizualnih podražaja ili će ga kompenzirati izvorima izvan filma. Novi broj filmološko-filmofilskog časopisa Filmonaut stoga je posvećen izražajnom sredstvu koje uvelike obogaćuje (i omogućuje) naš doživljaj filma, iako ga od svih filmskih elemenata najviše uzimamo zdravo za gotovo. Kroz vrsni pregled korištenja zvuka u narativnom filmu urednika temata Danijela Brlasa, tema broja istražuje neke od načina na koje zvuk nadograđuje umjetnost pokretnih slika: kao element zapleta (Studio strave Petera Stricklanda), kao sredstvo žanrovskog kodiranja (Teksaški masakr motornom pilom Tobea Hoopera), kao izraz unutrašnjeg stanja (Čist, obrijan Lodgea Kerrigana i Može proći kroz kožu Esther Rots) i kao oružje za razaranje buržujskih veduta (Zvukovi susjedstva Klebera Mendonce Filha).

Autor u fokusu ovoga broja je Boris Poljak, koji je predstavljen prigodnim esejom i intervjuom, a razgovaralo se i s Mikeom Leighom (Gospodin Turner), Györgyjem Pálfijem (Slobodni pad) i Matijažem Ivanišinom (Putnik Karpo) te Veronikom Franz & Severinom Fialom (Laku noć, mamice).

Ostatak časopisa donosi eseje o suvremenim prvacima eksperimentalne etnografije i vizualne antropologije – harvardskom Sensory Ethnography Labu, nedavno preminulom pioniru gej pornografije Peteru De Romeu, aktualnom avangardnom festivalskom hitu Alexandrea Larosea magla – prolaz # 14 te japanskom demijurgu geometrijske animacije Miraiju Mizueu, dok je u suradnji s britanskim časopisom Sight&Sound objavljen intervju s Iainom Forsytheom i Jane Pollard o njihovom dokumentarnom filmu o Nicku Caveu20.000 dana na Zemlji.

Novi broj također donosi i 19 recenzija s kino i festivalskog repertoara: od oskarovskih i festivalskih hitova (Odrastanje, Omar, Pleme, Nestala), previđenih žanrovskih dragulja (Gosti za odstrel, Racija 2, Vlažna područja) pa do domaćih dugometražnih i kratkometražnih filmova (Broj 55, Glad, Tlo pod nogama).

11. broj Filmonauta od ovog će se tjedna moći nabaviti na prodajnim mjestima u Zagrebu (kino Europa, knjižara Vuković&Runjić), Rijeci (Art-kino Croatia) i Puli (Kino Valli).

Filmonaut izlazi uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, Ureda za obrazovanje, kulturu i sport grada Zagreba, Društva hrvatskih filmskih redatelja i Ministarstva kulture.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.