Preskoči na glavni sadržaj

Novi broj Filmonauta: dvojnici na filmu

Iz tiska je izašao novi broj Filmonauta, filmološko-filmofilskog časopisa čije je 15. izdanje posvećeno dvojnicima u filmu. Uz analize radova Davida Cronenberga, Briana De Palme, Davida Lyncha i Dalibora Matanića, aktualni broj donosi i eseje o Denisu Villeneuveu, Robertu Mapplethorpeu i suvremenoj islandskoj kinematografiji.

Priče o udvajanjima ljudske ličnosti našu maštu zaokupljaju već tisućama godinama. Na njih nailazimo u mitologiji, religiji i filozofiji pa nije neobično da su mnoge od njih našle svoj put do književnosti i filma. Brojne su inačice na koje se dvojnici pojavljuju u sedmoj umjetnosti: kao doppelgängeri, sjenke iz podsvijesti, identični blizanci, androidi i dubleri, a njihova pojava često djeluje kao katalizator kojim se otvaraju pitanja o autentičnosti pojedinca, odnosima među spolovima, psihološkoj i društvenoj stvarnosti te kodovima kroz koje ih se predočava jezicima umjetnosti. U sklopu temata analirane su filmske adaptacije Dostojevskijeva Dvojnika u režiji Živojina Pavlovića (Neprijatelj, 1965), Bernarda Bertoluccija (Partner, 1968) i Richarda Ayoadea (Dvojnik, 2013), zatim Cronenbergovi Ukleti blizanci (1988), Forbesove Stepfordske supruge (1975), De Palmin Striptiz smrti (1984), serija Twin Peaks (1990-91) Davida Lyncha te Zvizdan (2015) Dalibora Matanića.

Ostatak časopisa donosi uzbudljivi tekst o medijskoj buci koju je krajem 80-ih izazvala izložba jednog od najvećih američkih fotografa Roberta Mapplethorpea, zatim analizu opusa kanadskog redatelja Denisa Villeneuvea (Sicario, Dolazak), filmski putopis kroz suvremenu islandsku kinematografiju te razgovor s Grímurom Hákonarsonom,  redateljem islandskog hit-filma Ovnovi (2015). Filmonaut donosi i 20-ak recenzija naslova s kino i festivalskog repertoara, uključujući i recenzije filmova Belladonna, Narodni heroj Ljiljan Vidić, S one strane i Zvjerka.

Filmonaut je dostupan u shopu kina Europa, a od sljedećeg tjedna moći će ga se nabaviti i u riječkom Art kinu te zagrebačkoj knjižari Vuković&Runjić. Časopis izlazi uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, Ureda za obrazovanje, kulturu i sport grada Zagreba, Društva hrvatskih filmskih redatelja i Ministarstva kulture.

Fotografija na naslovnici: Nina Đurđević

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.