Preskoči na glavni sadržaj

Noć europskog filma u kinu Urania u Osijeku, kinu Sloboda u Dubrovniku i kinu Metropolis u Zagrebu

Noć europskog filma projekt je Kreativne Europe MEDIA u partnerstvu s Europa Cinemas i DKE - Uredima MEDIA koji slavi bogatstvo i raznolikost europske filmske kulture, a od 6. prosinca kino Urania u Osijeku, kino Sloboda u Dubrovniku i kino Metropolis u Zagrebu predstavljat će Hrvatsku.

Naime, Noć europskog filma održava se u širem kontekstu Mjeseca europskog filma - poput obilježavanja Dana europskog umjetničkog kina, dodjelom Nagrade mlade publike u organizaciji Europske filmske akademija, a sve će kulminirati dodjelom Europskih filmskih nagrada u Reykjaviku 10. prosinca ove godine.

I dalje pod sloganom "Podijelimo priče koje volimo!", od 6. do 9. prosinca ove godine 75 europskih gradova, 75 europskih kina, odnosno 26 članica Potprograma MEDIA sudjeluje u obilježavanju Noći europskog filma.

Tako će kino Urania u utorak, 6. prosinca, s početkom u 17 sati prikazati obiteljsku božićnu avanturu Kapa slovenskog redatelja Slobodana Maksimovića, kino Sloboda će u četvrtak, 8. prosinca, s početkom u 19 sati prikazati igrani film Krivotvoritelj njemačke redateljice i scenaristice Maggie Peren, dok će u kinu Metropolis 9. prosinca s početkom u 20 sati biti prikazan dokumentarni film Ennio talijanskog redatelja Giuseppea Tornatorea.

Kapa
Erik, čiji je nadimak Kapa, zbog problematičnih roditelja živi u Dječjem domu. Njegova je jedina želja da se ovaj Božić može vratiti kući svojim roditeljima. Međutim, provodi ga s nepoznatom imućnom obitelji i djevojčicom Lučkom koja za Božić želi sestricu i štenca. Usred Badnje noći Erik i Lučka u dnevnom boravku misle da su susreli Djeda Božićnjaka, no to je ustvari maskirani lopov. Puna nade, djeca se sakriju u njegov auto i tada za njih počinje nevjerojatna pustolovina.

Prije projekcije redatelj Slobodan Maksimović održat će uvodni pozdrav, a nakon filma u 18.30 sati bit će upriličen razgovor s redateljem. Također, uz projekciju filma u kinu će se održati i prigodan božićni program Cinema Posh Store – razmjena starih božićnih ukrasa za nove. U sklopu Posh Storea održat će se i radionica izrade božićnih ukrasa za djecu, koje će djeca moći ponijeti kući, pokloniti nekome ili ukrasiti prostorije kina.

Kapa nastaje u produkciji slovenske kuće Senca Studio te u koprodukciji s, između ostalih, i hrvatskim Studiom Dim i PomPom Filmom, a hrvatska koproducentica je Marina Andree Škop.

Krivotvoritelj
U svojim ranim dvadesetima Cioma Schönhaus želi otkriti život, ali ima nesreću što živi kao Židov u Berlinu tijekom 1940-ih. Budući da se najbolja skrovišta nalaze tamo gdje se odvija i najviše pretraga, Ciomi se odluči skrivati u javnosti kako bi izbjegao deportaciju. Ubacuje se u noćni život grada, koristeći identitet marinca koji je sam stvorio. Tijekom dana krivotvori iskaznice koristeći kist, nešto tinte i svoju mirnu ruku te tako spašava mnoge živote. Njegov talent ga sve više dovodi u opasnost te u jednom trenutku za njega više nema sigurnog mjesta. Dok svi oko njega padaju u kandže nacista, on će morati riskirati bijeg u posljednji trenutak kako bi pobjegao iz grada, ali i od svog lažnog identiteta; u džepu ima posljednju krivotvorenu iskaznicu na kojoj je, ovaj put, njegovo pravo ime.

Ennio
Dokumentarac o legendarnom filmskom skladatelju Enniju Morriconeu (Rim, 10. studenoga 1928. – Rim, 6. srpnja 2020.) koji je svjetski ugled stekao suradnjom s redateljem Sergiom Leoneom (Za šaku dolara, 1964.; Za dolar više, 1965.; Dobar, loš, zao, 1966.; Bilo jednom u Americi, 1984.), a u karijeri je skladao glazbu za više od pet stotina filmova (Nebeski dani, 1978.; Misija, 1986.; Nedodirljivi, 1987.; Malèna, 2000., Mrska osmorka, 2015.). Višestruko je nagrađivan priznanjima – Oscar, BAFTA, Zlatni globus, David di Donatello itd. U dokumentarcu koji potpisuje, prema Morriconeovim riječima – jedini redatelj zbog kojeg bi izišao iz mirovine, o njemu među ostalima govore Clint Eastwood, Quentin Tarantino, John Williams, Hans Zimmer, Oliver Stone, Terrence Malick, Dario Argento, Kar-Wai Wong, Bernardo Bertolucci i drugi.

Prije same projekcije filma publiku će pozdraviti voditeljica DKE – Ureda MEDIA Hrvatske – Martina Petrović.

Ulaz je slobodan za sve posjetitelje, no svakako je važno da na službenim stranicama navedenih kina provjerite informacije te rezervirate svoje mjesto na vrijeme.

Potprogram MEDIA jedini je fond Europske unije koji je namijenjen razvoju europske audiovizualne industrije. Na snazi je od 1991., a Hrvatska službeno postaje njegovom 32. punopravnom članicom 2008. godine. Potprogram MEDIA sufinancira projekte namijenjene producentima, organizatorima festivala, distributerima, kinima i svim drugim akterima vezanima uz audiovizualnu industriju.

Noć europskog filma realizira se uz financijsku potporu Europske komisije i Potprograma MEDIA te u partnerstvu s mrežom Europa Cinemas i DKE – Uredom MEDIA Hrvatske. 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.