Preskoči na glavni sadržaj

Niz domaćih naslova na Animateci; Marko Dješka na radionici CEE Animation

Animateka je međunarodni festival animiranoga filma koji se održava početkom prosinca u Ljubljani. Ovogodišnje, 14. izdanje Animateke održat će se od 4. do 10. prosinca u Kinodvoru, Slovenskoj kinoteci te Staroj mestnoj elektrarni. Osim toga, producent Marko Dješka (Adriatic Animation) hrvatski je predstavnik odabran za sudjelovanje u prvome izdanju radionice CEE (Central and Eastern Europe) Animation koja se održava u okviru Animateke, a čije su središnje teme međunarodne koprodukcije, financiranje, pravna pitanja, marketing, prodaja, rad s TV postajama i digitalna distribucija.

Hrvatski filmovi na 14. Animateci

Festival je usmjeren na najnoviju produkciju kratkometražnog animiranog filma istočne i srednje Europe, a osnovan je 2004. godine, kao logični nastavak mjesečnog programa animiranih filmova Slovenske kinoteke koje je kurirao Igor Prassel, programski direktor Animateke. 

U programu međunarodne konkurencije prikazat će se Crvenkapica Redux Danijela Žeželja, Samo plivanje Darka Vidačkovića, Trip Marka Meštrovića, Periferija Leone Kadijević, manjinske koprodukcije Manivald Chintis Lundgren i Aerodrom Michaele Müller te film Prošlost raste Dee Jagić.

U programu Panorama Srednje i Istočne Europe bit će prikazani filmovi: 10 Paule Konjušić, Šumska bajka Franka Dujmića, Naši problemi Ivana Radovića, Otok Tee Nucak, Proces Lucije Buzančić, Treći zakon Gorana Radoševića, Haron Alena Vukovića, Oyashio Tomislava Findrika, Monte Adrion Vuka Jevremovića (njemačko- hrvatska koprodukcija), Gamer Girl Irene Jukić Pranjić, Fury Katrin Novaković i Neposlušne Maše Udovičić i Julijane Kučan

Natjecateljski program EU talenti donosi naslove Stranac u mojoj glavi Petre Balekić i Zašto Ive Božić dok će se u natjecateljskom programu Slon prikazati manjinske koprodukcije Koyaa – Razigrani autić Kolje Sakside i Ježeva kuća Eve Cvijanović

Obiteljski Slon donosi dugometražni animirani film, također manjinsku hrvatsku koprodukciju, Neparoždere redateljice Galine Miklínove, a program Obitelj slonova - animirane životinje Meda Trapavka Tomislava Gregla. 

Domaći animatori svoje će nove projekte predstaviti i u sklopu AnimatekaPRO Pitcha. Odabrani projekti su: Iris (redateljica Lucija Božanić, producentica Andrijana Vidaček, Zagreb Film); Matia Dances (redatelj Marko Dješka, producent Draško Ivezić, Adriatic Animation) i Stojko (redateljica Petra Balekić, producent Draško Ivezić, Adriatic Animation).

Detalje o festivalu možete pogledati na njihovoj službenoj stranici.

Marko Dješka sudjeluje na radionici CEE Animation

Izvorna ideja – povezivanje nezavisnih producenata animiranih filmova iz srednje i istočne Europe – rodila se u jesen 2016. godine. Potrebu za osmišljavanjem zajedničkih događanja i snažnijom suradnjom osvijestio je Višegradski forum animacije, međunarodna platforma koja već nekoliko godina radi na povezivanju producenata.

Voditeljica programa radionice bit će Linda Beath, koja već dugi niz godina savjetuje i educira filmske producente diljem Europe. Predavači, koji će pet dana intenzivno raditi sa sudionicima, cijenjeni su filmski stručnjaci: Siun Ni Raghallaigh (Ardmore Studios, Troy Studios), Moe Honan (Moetion Films Ltd), Mathias Noschis (Alphapanda), Richard Rowe (DHX Media – nabava i koprodukcija) te Maciej Chmiel (TVP – poljska nacionalna televizija, prodaja i nabava).

Marko Dješka (Adriatic Animation) hrvatski je predstavnik i jedan od 26 producenata iz ukupno 17 zemalja koji su odabrani za sudjelovanje u prvome izdanju ove radionice. Središnje teme radionice bit će međunarodne koprodukcije, financiranje, pravna pitanja, marketing, prodaja, rad s TV postajama i digitalna distribucija.

Važan dio radionice u Ljubljani bit će i panel-rasprava o koprodukcijskim uvjetima u srednjoj i istočnoj Europi. Raspravi će nazočiti više od trideset stručnjaka koji će pokušati formulirati zajedničku izjavu u kojoj će se obratiti filmskim fondovima i predstavnicima TV postaja te tražiti snažniju potporu industriji animacije. Ovaj dokument, pod nazivom Ljubljanski sporazum, sadržavat će i opis specifičnih uvjeta produkcije animiranih djela u regiji srednje i istočne Europe te iznijeti nacrt strategije s ciljem poboljšanja i razvoja konkurentne industrije animiranoga filma – i na nacionalnoj i na međunarodnoj razini.

Sama radionica pokrenuta je na inicijativu MEDIA deskova Kreativne Europe iz Albanije, Bugarske, Češke, Crne Gore, Estonije, Gruzije, Hrvatske, Kosova, Litve, Latvije, Makedonije, Mađarske, Poljske, Rumunjske, Srbije, Slovačke, Slovenije i Ukrajine te Višegradskog foruma animacije, platforme za predstavljanje projekata i umrežavanje koja okuplja producente animiranih filmova s područja središnje i istočne Europe.

Radionica CEE Animation održavat će se od 2. do 6. prosinca 2017. u okviru Međunarodnoga festivala animiranog filma Animateka, koji će se odvijati u Ljubljani od 4. do 10. prosinca 2017.

Više informacija o radionici CEE Animation dostupno je na ovoj poveznici

*Vijest je preuzeta sa službene stranice DKE-Ured MEDIA Hrvatske

Naslovne fotografije: vizual Animateke; Marko Dješka (*autorica fotografije je Dragica Posavec)

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.