Preskoči na glavni sadržaj

Ne gledaj mi u pijat proglašen najboljim filmom beogradskog FEST-a

Debitantski film Hane Jušić Ne gledaj mi u pijat proglašen je najboljim ostvarenjem glavnog programa, a Arijana Čulina nagrađena je za najbolju žensku ulogu na 45. izdanju međunarodnog filmskog festivala FEST, koje je sinoć završilo u Beogradu. Uz to, nagradu žirija FEDEORA dobila je manjinska hrvatska koprodukcija Dnevnik mašinovođe u režiji Miloša Radovića, a za najbolju mušku ulogu u okviru nacionalnog programa 'Srpski film' nagrađen je glavni glumac istog, Lazar Ristovski.

Međunarodni žiri u sastavu: Srdan Golubović (predsjednik), Branka Katić, Dalibor Matanić, Čedomir Kolar i Sergej Trifunović, dodijelio je redateljici Hani Jušić i producentici Ankici Jurić Tilić nagradu Beogradski pobjednik uz obrazloženje: "Svježina i nemilosrdnost kojom se autorica obračunava s rodnim gradom osvojio je žiri i publiku FEST-a. Vrlo zrelo i precizno, uz dosljedan vizualni kod predstavlja nam uranjanje u intimu djevojke koja mora preuzeti ulogu glave disfunkcionalne obitelji i da se istovremeno bori sa svojim seksualnim oslobađanjem i odrastanjem ne bi li isplivala iz obiteljske tamnice”.

Žiri je splitskoj kazališnoj glumici Arijani Čulini koja je ulogom Marijanine majke Vere debitirala na filmu dodijelio nagradu za najbolju žensku ulogu. "Čulina je debitirala na filmu na fascinantan način. Suptilnost, autentičnost i uvjerljivost kojom tumači ulogu majke bliži se dokumentarnom izrazu kojim postiže univerzalnost koja se izdiže iznad mjesta radnje. Minijaturne glumačke bravure, ogoljenost i preciznost sve su odlike odlične glumice koja je napokon dočekala priliku da se predstavi filmskoj publici", stoji u priopćenju žirija.

U utrci za glavnu nagradu FEST-a, diplomu i prateći iznos od 10.000 eura koji je pripao filmu Ne gledaj mi u pijat, sudjelovalo je 15 ostvarenja iz 12 svjetskih zemalja.

Višestruko nagrađen film Ne gledaj mi u pijat nastao je u produkciji zagrebačke tvrtke Kinorama; u koprodukciji s tvrtkom Beofilm (Danska) i Hrvatskom radiotelevizijom. Razvoj i proizvodnju podržao je Hrvatski audiovizualni centar, a proizvodnju Danski filmski institut i nadnacionalni europski fond Eurimages. 

Uz to, nagradu žirija FEDEORA sastavljenog od članova Udruženja filmskih kritičara Europe i Mediterana u domaćoj sekciji osvojila je manjinska hrvatska koprodukcija, Dnevnik mašinovođe (hrvatski koproducent je Interfilm) u režiji Miloša Radovića. Žiri je odlučivao u sastavu: Radovan Holub (predsjednik žirija), Maja Bogojević, teoretičarka filma i Tomislav Šakić, filmski kritičar, a nagradu je preuzeo glavni glumac te ujedno i producent filma Lazar Ristovski. Osim toga, Ristovski je nagrađen i za najbolju mušku ulogu u istom filmu koji se prikazao su sklopu natjecateljskog programa 'Srpski film'. O najboljima je odlučivao žiri u sastavu: Ksenija Marinković glumica (predsjednica žirija), redatelj i scenarist Hrvoje Hribar, redatelji i scenaristi Miroslav Momčilović i Slobodan Skerlić, te francuski glumac i redatelj Jean-Marc Barr.

Podsjetimo, na ovogodišnjem izdanju filmskog festivala u Beogradu koji se održao od 24. veljače do 5. ožujka u raznim se sekcijama prikazalo šest domaćih naslova, a sve ostale detalje potražite na službenim stranicama festivala

Naslovne fotografije: pobjednici 45. FEST-a; ekipa filma Ne gledaj mi u pijat; Lazar Ristovski

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.