Preskoči na glavni sadržaj

Hrvatski filmovi u programima 45. FEST-a

Na ovogodišnjem izdanju filmskog festivala u Beogradu koji se održava od 24. veljače do 5. ožujka u raznim će se sekcijama prikazati šest domaćih naslova: Goran Nevia Marasovića, Ne gledaj mi u pijat Hane Jušić, omnibus Transmania te manjinske hrvatske koprodukcije Oslobođenje Skoplja Rade i Danila Šerbedžije, Houston, imamo problem! u režiji Žige Virca i Dnevnik mašinovođe Miloša Radovića. Uz to, hrvatski filmski profesionalci predsjedaju ili su članovi žirija natjecateljskih programa FEST-a.

U glavnom natjecateljskom programu koji je međunarodnog karaktera prikazat će se 15 ostvarenja (iz 12 zemalja), među kojima i dva hrvatska naslova. Riječ je o nagrađivanim Ne gledaj mi u pijat redateljice Hane Jušić i filmu Goran u režiji Nevia Marasovića. Oba naslova iza sebe imaju mnogobrojna prikazivanja na festivalima diljem svijeta, a upravo će Goran početkom ožujka svoju američku premijeru imati u programu multimedijskog festivala South by Southwest (SXSW), jedne od najvažnijih platformi za promociju nezavisnog filma u Sjevernoj Americi. Jedan od članova peteročlanog žirija natjecateljskog programa 45. FEST-a, kojim predsjeda redatelj Srdan Golubović, je i redatelj i producent Dalibor Matanić. Ostali članovi su glumci Sergej Trifunović i Branka Katić, te producent Čedomir Kolar.

Manjinska hrvatska koprodukcija, Dnevnik mašinovođe (hrvatski koproducent je Interfilm) u režiji Miloša Radovića prikazuje se u sklopu natjecateljskog programa 'Srpski film'. Dnevnik mašinovođe je komedija-melodrama o nevinim ubojicama i njihovim životima, a glavnu ulogu igra Lazar Ristovski. U ovom programu za glavnu nagradu konkurira sedam filmova, a o najboljem će odlučivati i filmski profesionalci iz Hrvatske. Naime, žirijem predsjeda glumica Ksenija Marinković, a uz nju član žirija je i redatelj i scenarist Hrvoje Hribar. U žiriju su i redatelji i scenaristi Miroslav Momčilović i Slobodan Skerlić, te francuski glumac i redatelj Jean-Marc Barr.

U ostalim nenatjecateljskim programima FEST-a prikazat će se još tri domaća naslova: dugometražni igrani omnibus Transmania grupe hrvatskih redatelja (autor koncepta i producent filma je David Lušičić), te dvije manjinske koprodukcije: dugometražni igrani film nastao u makedonsko-hrvatsko-finskoj koprodukciji Oslobođenje Skoplja redatelja Rade i Danila Šerbedžije (hrvatski koproducenti su Lijeni Film i MP filmska produkcija) te slovensko-hrvatski igrano-dokumentarni film Houston, imamo problem! u režiji Žige Virca (hrvatski koproducent je Nukleus film). 

Svi navedeni naslovi nastali su uz podršku Hrvatskog audiovizualnog centra. 

Na 45. FEST-u premijerno će se prikazati čak 95 naslova. Festival otvara film Na mliječnom putu u režiji Emira Kusturice, a na otvorenje stiže i poznata talijanska glumica Monica Bellucci. 45. izadnje FEST-a na raznim lokacijama u Beogradu održava se od 24. veljače do 5. ožujka 2017., a sve ostale detalje potražite na njegovim službenim stranicama

Naslovne fotografije: scene iz filmova Ne gledaj mi u pijat i Goran; vizual 45. FEST-a

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.