Preskoči na glavni sadržaj

Ne gledaj mi u pijat i Kratki izlet nagrađeni na Festivalu europskog filma Palić

Debitantskom igranom filmu Hane Jušić Ne gledaj mi u pijat dodijeljena je nagrada Žirija kritike za najbolji film u programu Paralele i sudari, a dugometražni igrani film Igora Bezinovića Kratki izlet nagrađen je posebnim priznanjem. Oba filma prikazala su se u sklopu natjecateljskih programa 24. po redu Festivala europskog filma koji se održao od 15. do 21. srpnja u mjestu Paliću u Srbiji. U sklopu festivala prikazan je i fokus program na hrvatski film.

Nagradu Žirija kritike za najbolji film u natjecateljskom programu Paralele i sudari dobio je film Ne gledaj mi u pijat, 'za složen prikaz snažnog ženskog lika i inovativan pristup priči o odrastanju. Film Hane Jušić efikasno kombinira visceralnu fotografiju i zlokobnu elektronsku glazbu koja stvara neprirodan osjećaj klaustrofobije', navodi se u obrazloženju žirija koji je odlučivao u sastavu: Marta Balaga (Poljska), Janka Pozsony (Mađarska) i Ivan Velisavljević (Srbija).

Višestruko nagrađen film u režiji Hane Jušić i produkciji Kinorame na 64. Pulskom filmskom festivalu osvojio je četiri Zlatne Arene: za režiju, najbolju glavnu žensku ulogu (Mia Petričević), najbolju sporednu žensku ulogu (Arijana Čulina) i kostimografiju (Katarina Pilić). Osim toga film je nagrađen i na nedavno završenom PriFestu koji se održao u Prištini na Kosovu. Mia Petričević, koja tumači glavnu ulogu Marijane, tamo je također osvojila nagradu za najbolju glumicu, a Hana Jušić proglašena je najboljom balkanskom redateljicom.

Kratki izlet Igora Bezinovića prikazao se u Međunarodnom natjecateljskom programu, a posebno priznanje dodijeljeno mu je 'za pažljivo i minuciozno građenje narativa i oslobađajući ulazak reditelja-debitanta u igrani film'. Podsjetimo, Kratki izlet na ovogodišnjem Pulskom filmskom festivalu nagrađen je Velikom Zlatnom arenom za najbolji film, a osvojio je i Zlatnu arenu za oblikovanje zvuka (Martin Semenčić). 

Žiri je na Festivalu europskog filma Palić odlučivao u sastavu: rumunjski redatelj Christi Puiu, srpski glumac Nikola Đuričko, hrvatska glumica Tihana Lazović i belgijski redatelj Gust Van den Berghe. Zlatni toranj za najbolji film osvojio je Park u režiji Sofie Exarchou, a Palićki toranj za najbolju režiju dobila je Helene Hegemann za film Axolotl Overkill

Fokus program na hrvatski film organiziran je kako bi se skrenula pažnja na uspjehe koje je hrvatski film ostvario u proteklom desetljeću, a posjetitelji su imali prilike pogledati zapaženu igranu, dokumentarnu i animiranu produkciju. Sve ostale detalje potražite na službenim stranicama festivala

Naslovne fotografije: scene iz filma Ne gledaj mi u pijat i Kratki izlet

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.