Preskoči na glavni sadržaj

Fokus na hrvatski film na Festivalu europskog filma Palić

Na Festivalu europskog filma koji se od 15. do 21. srpnja održava u mjestu Paliću u Srbiji prikazat će se fokus program na hrvatski film koji uključuje devet filmova svih rodova. Uz to, dugometražni igrani film Igora Bezinovića Kratki izlet bit će prikazan u natjecateljskom programu. 

Fokus program je organiziran kako bi se skrenula pažnja na uspjehe koje je hrvatski film ostvario u proteklom desetljeću, a prezentirat će se igrana, dokumentarna i animirana produkcija.

Od dugometražnih igranih filmova u programu su Ustav republike Hrvatske Rajka Grlića, Goran Nevija Marasovića, Ministarstvo ljubavi Pave Marinkovića i Ne gledaj mi u pijat Hane Jušić. Kratkometražni igrani film predstavit će već višestruko nagrađivana Zvir Miroslava Sikavice i dobitnik Europske filmske nagrade za najbolji kratkometražni film 2015. godine, Piknik Jure Pavlovića.

Publika u Srbiji će imati priliku pogledati i srednjometražni dokumentarni debitantski film Pere Kvesića Dum spiro spero, a hrvatsku animaciju predstavljaju kratkometražni filmovi Planemo Veljka Popovića i manjinska hrvatska koprodukcija Ježeva kuća Eve Cvijanović.

Dva hrvatska filma moći će se pogledati i u natjecateljskim programima festivala: Kratki izlet redatelja Igora Bezinovića uvršten je u "Međunarodni natjecateljski program", a Ne gledaj mi u pijat Hane Jušić u programu "Paralele i sudari".

Žiri Festivala europskog filma Palić dodjeljuje nagrade Zlatni toranj za najbolji film i Palićki toranj za najbolju režiju, a dodjeljuje se i Specijalna nagradu žirija. Žiri kritike dodjeljuje nagradu za najbolji film iz programa Paralele i sudari.

U ovogodišnjem žiriju festivala su rumunjski redatelj Christi Puiu, srpski glumac Nikola Đuričko, hrvatska glumica Tihana Lazović i belgijski redatelj Gust Van den Berghe.

Više o festivalu možete saznati na njegovim internetskim stranicama

Naslovne fotografije: Kratki izlet; Planemo; Dum spiro spero

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.