Preskoči na glavni sadržaj

Festival animacije u Manchesteru: programi posvećeni hrvatskom animiranom filmu; naslovi u konkurenciji

Ovogodišnji Festival animacije u Manchesteru, koji od ove godine kvalificira svoje pobjedničke kratkometražne naslove za nominaciju za Oscara, predstavlja hrvatski baštinski i suvremeni animirani film kroz dva posebno kurirana programa te kroz predavanje posvećenom Bonobostudiju. Osim toga, dva su hrvatska naslova dio službene konkurencije, a jedan se prikazuje u sklopu tematske sekcije. Festival se u Manchesteru odvija do 17. studenog uživo, te sve do 30. studenog online. 

U sklopu natjecanja kratkometražnog filma prikazuje se Haljina za finale autorice Martine Meštrović. Film je svjetsku premijeru imao na zagrebačkom Animafestu, gdje je odmah i osvojio posebno priznanje žirija, a međunarodnu premijeru na prestižnom festivalu u Annecyju. Film je dosad prikazivan na mnogim svjetskim festivalima, a osim na Animafestu, ovjenčao se nagrada i na festivalima Anibar (Kosovo) i StopTrik (Slovenija).  Producent filma je Igor Grubić (Kreativni sindikat). 

U konkurenciji je i Eeva autorskog dvojca Lucije Mrzljak i Mortena Tšinakova, koja je nastala pod okriljem hrvatske Jadranske animacije i estonskog Eesti Joonisfilma (producent je Draško Ivezić). Film je svjetsku premijeru imao u Tallinu prošle godine (PÖFF Shorts), nagrađen je na festivalu u Annecyju (nagrada "Alexeïeff – Parker"), a nedavno se ovjenčao i nagradom na Filmskom festivalu Nashville, što mu je omogućilo da uđe u razmatranje za nagradu Oscar. 

Uz to, film Sve te senzacije u mom trbuhu Marka Dješke dio je tematske sekcije posvećene prikazivanju transrodnosti u animaciji (Divert, Delight, Defy: Animitaing Trans Identities). Producent filma je Draško Ivezić (Jadranska animacija). 

Festival u Manchesteru svojoj publici nudi i upoznavanje s hrvatskom baštinskom i suvremenom animacijom kroz dva posebno kurirana filmska programa te jedno predavanje. Tri spomenuta programa nastala su u suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom.

Hrvatska animacija: Povijest (Croatian animation: History) otkriva, kako stoji u opisu programa, hrvatski doprinos globalnoj povijesti animacije. Filmovi koji se prikazuju su: Inspektor se vratio kući (Vatroslav Mimica, 1959.), Surogat (Dušan Vukotić, 1961.), Don Quixote (Vlado Kristl, 1961.), Profesor Baltazar: Hanibalove Alpe (Zlatko Grgić, Boris Kolar, Ante Zaninović, 1967.), Mačka (Zlatko Bourek, 1971.), Tup Tup (Nedeljko Dragić, 1972.) i Riblje oko (Joško Marušić, 1980.). 

Hrvatska animacija: Suvremena (Croatian animation: Contemporary) nudi izbor festivalskih uspješnica koji će publici u Manchesteru približiti "kreativnu briljantnost hrvatske animacije." Filmovi koji su dio ovog programa su: Kolač (Daniel Šuljić, 1997.), Levijatan (Simon Bogojević Narath, 2006.),  I Speak True Things (Marko Tadić, 2009.), Biciklisti (Veljko Popović, 2018.), Život s Hermanom H. Rottom (Chintis Lundgren, 2015.), Udahnut život (Ivana Bošnjak Volda, Thomas Johnson Volda, 2019.), Levitacija (Marko Meštrović, 2014.) i Cockpera (Kata Gugić, 2020.).

Autorica posljednjeg filma u nizu, Kata Gugić, ujedno je i gošća festivala u dvostrukoj "ulozi". Gugić je, naime, predstavila rad hrvatskog Bonobostudija u posebnom predavanju - Hrvatska animacija - razgovor o studiju: Bonobostudio (Croatian Animation: Studio Talk: Bonobostudio).

"Osnovan 2008. godine, studio je odgovoran za neke od najnagrađivanijih hrvatskih animiranih filmova te je surađivao s nekim od najcjenjenijih svjetskih redatelja kratkometržanih filmova," opisano je u najavi predavanja. 

Gugić je prisutnima predstavila kako se animirani film producira, distribuira i slavi u Bonobstudiju.

Osim toga, Kata Gugić je i članica žirija u natjecanju dugometražnih filmova. 

Festival animacije u Manchesteru (Manchester Animation Festival - MAF) ove je godine postao prvi festival animacije u Ujedinjenom Kraljevstvu kojem je dodijeljen status Oscar qualifying - pobjednik ovogodišnje nagrade za najbolji kratkometražni film bit će izravno kvalifciran za nominaciju za nagradu Oscar. Za tu se nagradu ove godine natječe 103 filma iz 26 zemalja. 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.