Preskoči na glavni sadržaj

Naslovnica Silvane Menđušić stiže u nezavisna kina

U subotu 11. listopada dokumentarni film Naslovnica Silvane Menđušić kreće u redovnu distribuciju u zagrebačkim kinima. Film će od 11. listopada igrati u Dokukinu (KIC), a bit će prikazan i 12. listopada u kinu Metropolis (MSU) te 13. listopada u Art kinu Grič. Nakon Zagreba, film će krajem listopada zaigrati u nezavisnim kinima u nekoliko hrvatskih gradova.

Naslovnica je nastajala tijekom dvije godine u Splitu, a bilježi niz trenutaka u životu mlade, tragično preminule glumice Dolores Lambaše. Hrvatska je 2013. godine ušla u petu godinu recesije, dosegla rekordnu nezaposlenost i priključila se EU, a ustavnu definiciju braka donijela je konzervativna većina. U toj 2013. godini najčitanija vijest na hrvatskim portalima bila je ona o njezinoj smrti.

Krećući se između stvarnosti i fikcije, kamere bilježe rijetke trenutke iskrenosti u kojima ta zaigrana mlada žena i talentirana glumica koja je snažno željela da je javnost voli, progovara o vlastitim strahovima i očekivanjima te promišlja svoj intenzivan odnos s medijima i odlučuje nešto promijeniti. U jednom dosta grubom dijalogu u filmu, suočena s pitanjem može li ona uopće izaći na scenu sama i držati tristo ljudi sat vremena pozornima, Dolores nije ništa odgovorila. Ovaj film predstavlja mali napor autorskog tima da pokaže da ona to može i da joj se na neki način omogući da posljednji put procvjeta na velikom platnu.

Film je u veljači 2014. premijerno prikazan na ZagrebDoxu, a ljetos na Liburnija Film Festivalu u Ičićima.

Režiju i scenarij Naslovnice potpisuje Silvana Menđušić, producenti su Darija Kulenović Gudan, Marina Andree Škop i Petar Milić, direktor fotografije je Almmir Fakić, snimatelj Ivan Cvirn, montažer Damir Čučić, a za produkciju je bio zadužen Studio dim. Film je sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra i Grada Zagreba.

Raspored zagrebačkih projekcija dostupan je na ovoj poveznici, trailer filma ovdje, a plakat ovdje.

Naslovne fotografije: scene iz filma Naslovnica

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.