Preskoči na glavni sadržaj

Nakon zagrebačke premijere, Ribanje i ribarsko prigovaranje u kinima diljem zemlje

Sinoć je u CineStar kinu u zagrebačkom Branimir centru održana premijera filma Ribanje i ribarsko prigovaranje redatelja Milana Trenca, koji 8. listopada stiže u kina diljem zemlje. 

Nakon holivudskog blockbustera Noć u Muzeju nastalog po njegovoj knjizi, stripovskih i animiranih ostvarenja i dugogodišnje uspješne ilustratorske karijere, redatelj Milan Trenc odlučio je snimiti adaptaciju čuvenog renesansnog spjeva Ribanje i ribarsko prigovaranje Petra Hektorovića.

Sinoćnjoj je premijeri nazočio i predsjednik Vlade Andrej Plenković, u pratnji ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek, koji su zajedno pozdravili redatelja i glumačku postavu filma.

Osim glavnih glumaca Rade Šerbedžije, Bojana Brajčića, Romine Tonković, Filipa Mayera te ostatka filmske ekipe, na premijeri su bili i brojni drugi filmaši i ugledni gosti.

Uz poštivanje svih mjera i preporuka za okupljanja, organizatori događaja te domaćini premijere CineStar kina su pokazali da se i u "novom normalnom" mogu organizirati kvalitetna i sigurna filmska događanja.

Ribanje i ribarsko prigovaranje je na ovogodišnjoj Puli nagrađen Zlatnom Arenom za najbolju glavnu mušku ulogu (Rade Šerbedžija), sporednu mušku ulogu (Leon Lučev), te glazbu (Igor Par), a u distribuciji Blitza stiže u kina diljem zemlje od četvrtka 8. listopada. 

Film je nastao u produkciji Studija devet, te je sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra, HRT-a, Grada Stari Grad, Grada Hvara i Jadrolinije. 

Podsjetimo, film Ribanje i ribarsko prigovaranje Milana Trenca je dobio preporuku Ministarstva znanosti i obrazovanja svim srednjoškolskim nastavnicima koji tijekom nastavne godine 2020./2021. s učenicima planiraju odlazak u kino. Ističe se da je, uz to što je kvalitetan primjer na kojem se može komparirati književni i audiovizualni izričaj, riječ o “vrijednom djelu koje će učenike približiti hrvatskoj kulturnoj baštini i utjecaju kulturnog kruga na vlastiti identitet”. 

Naslovne fotografije: premijera filma Ribanje i ribarsko prigovaranje u Zagrebu
(*autor fotografija: Damil Kalogjera)

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.