Preskoči na glavni sadržaj

Ribanje i ribarsko prigovaranje premijerno na Hvaru, uz preporuku MZO-a nastavnicima i učenicima srednjih škola  

Dugometražni igrani film redatelja Milana Trenca, nastao po književnom djelu Petra Hektorovića, Ribanje i ribarsko prigovaranje 'vraća' se na otok Hvar gdje je većim dijelom sniman. Svoju će otočku premijeru doživjeti 18. rujna u Starom Gradu, a zatim slijede projekcije i u gradu Hvaru te Jelsi. Osim toga, Ministarstvo znanosti i obrazovanja preporučilo je gledanje filma srednjoškolskim nastavnicima koji s učenicima planiraju odlazak u kino u nastavnoj godini 2020./2021. 

Adaptacija djela Petra Hektorovića iz polovice 16. stoljeća bila je, prema riječima redatelja Milana Trenca, uspon na brdo za koje su rijetki smatrali da ga je moguće osvojiti. Ova povijesna drama snimana je tijekom rujna i listopada 2018. godine na autentičnim lokacijama na Hvaru, Braču i Šolti, a jezik kojim se u filmu govori je starogrojski dijalekt iz kojeg su izbačeni talijanizmi. 

Film Ribanje i ribarsko prigovaranje svjetsku je premijeru imao početkom rujna na Pulskom filmskom festivalu gdje je odmah i nagrađen trima Zlatnim arenamaza glavnu mušku ulogu (Rade Šerbedžija), sporednu mušku ulogu (Leon Lučev) i za glazbu (Igor Paro).

Osim što je film režirao, Milan Trenc je za njega napisao scenarij. Za montažu su bili zaduženi Miran Miošić i Dubravko Slunjski, za oblikovanje zvuka Dubravka Premar, a za glazbu Igor Paro. Kostimografiju su radile Emilija Šušković Jakopac i Nikolina Knežević, masku Sanja Hrstić Kuterovac, a scenografiju Ivan Ivan

Petra Hektorovića u filmu glumi Rade Šerbedžija, Leon Lučev utjelovljuje ribara Paskoja Debelju, njegova sina Lorenco Damjanić, a Nikolu Zeta Bojan Brajčić. Časnu sestru koja brine o pjesniku glumi Inge Appelt, Filip Mayer je mladi Hektorović, a Romina Tonković pučanka u koju se zaljubljuje. 

Film premijeru na Hvaru ima 18. rujna u Starom Gradu, u kinodvorani Stari Grad. Projekcije su na rasporedu u 19 sati i u 21 sat. Detalje možete pronaći na Facebook stranici kina Stari Grad

Hvarska 'turneja' nastavlja se 19. rujna u gradu Hvaru, na ljetnoj pozornici Veneranda, s početkom projekcije u 20.30 sati. Idućeg dana, 20. rujna, Ribanje i ribarsko prigovaranje prikazuje se u ljetnom kinu u Jelsi

"Možda i ne bih bio producent ovog filma da mi redatelj nije pričao o projektu koji je teško osvojivo brdo. Bila mi je to crvena krpa! Kakvo je to brdo koje produkcijski ne mogu osvojiti? Nedostaje nam dva milijuna kuna, većina snimanja je na moru, ali brdo je, uz pomoć lokalnog stanovništva i gradskih vlasti, polako i sigurno osvojeno. Sada, kada film kreće na otočku premijeru pa u kinodistribuciju, s ponosom gledam na put koji smo kao ekipa savladali," rekao je tim povodom producent Boris Veličan koji će, uz redatelja Milana Trenca, većinu filmske ekipe i ostale koji su pomogli pri realizaciji filma, prisustvovati hvarskim projekcijama. 

Film je nastao u produkciji Studija devet, te je sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra, HRT-a, Grada Stari Grad, Grada Hvara i Jadrolinije, a za distribuciju je zadužen Blitz. 

Ribanje i ribarsko prigovaranje u domaća kina stiže 8. listopada 2020. godine. 

Ribanje i ribarsko prigovaranje kao srednjoškolska filmska lektira

Film Ribanje i ribarsko prigovaranje dobio je preporuku Ministarstva znanosti i obrazovanja, svim srednjoškolskim nastavnicima koji tijekom nastavne godine 2020./2021. planiraju s učenicima odlazak u kino, a kao dijela nastave Hrvatskog jezika ili drugih predmeta. Prema važećem kurikulumu, Hektorovićev klasik na popisu je preporučenih djela za cjelovito čitanje i čitanje ulomaka u nastavi gimnazija i srednjih strukovnih škola.

U preporuci Ministarstva ističe se kako je Ribanje vrijedno djelo koje bi srednjoškolci trebali pogledati, ne samo kao izvor koji će im omogućiti analizu i usporedbu originalne i ekranizirane verzije, odnosno književnog i audiovizualnog jezika, već i djelo koje će ih približiti hrvatskoj kulturnoj baštini i utjecaju kulturnog kruga na vlastiti identitet.

Voditelj HAVC-ovog Projekta filmske pismenosti Uroš Živanović pozdravlja činjenicu da je “uz ZF avanturu Moj dida je pao s Marsa i povijesnu dokumentarno-igrano dramu Dnevnik Diane Budisavljević ovo već treći domaći film na velikim ekranima u proteklih godinu dana koji je preporučen od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja te će i Ribanje dugoročno zasigurno postati nezaobilazno filmsko lektirno djelo, uz bok klasicima kao što su Vlak u snijegu i Glembajevi."

Naslovna fotografija: scena iz filma Ribanje i ribarsko prigovaranje

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.