Preskoči na glavni sadržaj

Nakon svjetske premijere na Tribeci, Houston, imamo problem! stiže u hrvatska kina

Nakon svjetske premijere na poznatom američkom filmskom festivalu Tribeca u New Yorku, hrvatska manjinska koprodukcija Houston, imamo problem! mladog slovenskog redatelja Žige Virca stiže u hrvatska kina.

Hrvatska premijera najavljena je za utorak 26. travnja u 20 sati u Cinestaru Arena (Dvorana Imax) u Zagrebu, a film će u kinima diljem zemlje zaigrati 28. travnja. 

Film Houston, imamo problem! nastao je kao koprodukcija Slovenije, Hrvatske, Njemačke, Češke i Katara, ali i kao prva HBO produkcija u Adria regiji. Riječ je o debitantskom dugometražnom igrano-dokumentarnom filmu  mladog slovenskog redatelja Žige Virca, koji istražuje mit o tajnom multi-milijunskom ugovoru kojim su Sjedinjene Američke Države kupile jugoslavenski svemirski program ranih 1960-ih. Virc se kroz obilje arhivskih snimki vraća u doba Hladnog rata, svemirske utrke i NASA-inog slijetanja na Mjesec te na intrigantan način spaja stvarne i fiktivne događaje pozivajući pritom gledatelje da sami odluče što je stvarnost, a što fikcija. 

Scenarij filma potpisuju Žiga Virc i Boštjan Virc, koji je ujedno i producent filma. Koproducenti su Siniša Juričić i Ingmar Trost, za kameru je bio zadužen Andrej Virc, za montažu Vladimir Gojun, a za zvuk Matjaž Moraus Zdešar i Julij Zornik

Inače, film je na festivalu Tribeca imao šest projekcija, a prijem festivalske publike bio je odličan. "Ugledan festival neovisnog filma poput Tribece odlična je odskočna daska za naš film. Oduševljen sam reakcijama gledatelja među kojima se već nakon prve projekcije otvorio kritički dijalog te preispitivanje je li priča filma povijesno istinita ili pak konstrukt još jedne u nizu teorija zavjere. Time je moja autorska misija ispunjena", komentirao je redatelj Žiga Virc.

Film je nastao uz potporu Slovenskog filmskog centra, Hrvatskog audiovizualnog centra, Filmskog studija Viba film, MEDIA Kreativne Europe, Eurimagesa i Filmskog instituta u Dohi. 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.