Preskoči na glavni sadržaj

Najsretniji čovjek na svijetu u selekciji 47. Međunarodnog filmskog festivala u Torontu

Međunarodni filmski festival u Torontu, koji se održava od 8. do 18. rujna, objavio je popis filmova koji su ušli u selekciju Suvremena svjetska kinematografija (Contemporary World Cinema) koja predstavlja 'uvjerljive priče i globalne perspektive'. Među odabranim naslovima je i novi dugometražni film redateljice Teone Strugar Mitevske, Najsretniji čovjek na svijetu. Film nastaje u koprodukciji s hrvatskom kućom Terminal 3, a koproducentica je Vanja Sremac. Osim toga, jedna hrvatska koprodukcija uvrštena je i u program dokumentarnih filmova (TIFF DOCS). Riječ je o filmu Ciné-Guerrillas: Scenes from the Labudović Reels redateljice Mile Turajlić te koproducenata Vanje Jambrović i Tibora Kesera (Restart). 

Najsretniji čovjek na svijetu film je o Asji, četrdesetogodišnjakinji bez partnera, koja živi u Sarajevu. Da bi upoznala nekog novog, jednu subotu završi na speed datingu. Spajaju je sa Zoranom, 43-godišnjim bankarom. Međutim, Zoran ne traži ljubav, već oprost.

Redateljica filma je Teona Strugar Mitevska, koja uz Elmu Tataragić potpisuje i scenarij. Direktorica fotografije je Virginie Saint Martin, a montažer je Per K. Kirkegaard. Jednu od većih uloga u filmu nosi i hrvatska glumica Ksenija Marinković dok ostale glavne uloge igraju Jelena Kordić Kuret, Adnan Omerović, Labina Mitevska, Ana Kostovska i Izudin Bajrović.

Projekcija u sklopu programa Suvremena svjetska kinematografija (Contemporary World Cinema) u Torontu filmu će biti sjevernoamerička premijera dok će onu svjetsku imati u natjecateljskom programu Horizonti (Orizzonti) 79. Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji koji se održava od 31. kolovoza do 10. rujna.

"Ovo je priča o životnim neizvjesnostima, o slučajnim susretima koji spajaju agresora i žrtvu, oživljavajući bolnu prošlost; ovo je priča o nemogućim vezama, o ljubavi i apsurdu. Film počinje kao humorističan izlet koji izrasta u planinu iskustava. Prirodni ritam je praiskonski, i blisko korespondira s ljudskim postupcima u procesu traganja za istinom poslije nasilnog čina. Ovaj film vidim kao simfoniju koreografiranih pokreta koji razlažu slojeve emocija u koje se gledatelji postupno uvlače do stanja vrtoglavice.", ističe redateljica filma Teona Strugar Mitevska. 

Glavna producentica filma je Labina Mitevska, a koproducenti su Sébastien Delloye, Danijel Hočevar, Vanja Sremac, Maria Møller Christoffersen, Amra Bakšić Čamo i Adis Đapo.

Film je nastao u produkciji Sisters and Brother Mitevski (Sjeverna Makedonija) s Entre chien et loup (Belgija), Vertigo (Slovenija), Frau Film (Danska), Terminal 3 (Hrvatska) i SCCA/pro.ba (Bosna i Hercegovina).

Film je podržan sredstvima Agencije za film Sjeverne Makedonije, Danskog filmskog instituta, Slovenskog filmskog centra, Hrvatskog audiovizualnog centra, Fondacije za kinematografiju Sarajevo, Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo te europskog fonda Eurimages, a uz potporu Belga Productions, Tax Shelter via Belga Films Fund i FS Viba film. Međunarodni prodajni agent je francuski Pyramide International. 

Osim toga, jedna hrvatska koprodukcija uvrštena je i u program dokumentarnih filmova (TIFF DOCS). Riječ je o filmu Ciné-Guerrillas: Scenes from the Labudović Reels - novom dugometražnom dokumentarnom filmu redateljice Mile Turajlić (Srbija). Koristeći mnoštvo jedinstvenih arhiva i osobnih dnevnika omiljenog Titovog snimatelja Stevana Labudovića, Ciné-Guerrillas gledatelje vodi kroz dosad neispričano poglavlje o Alžirskom ratu za neovisnost i tome kako se kinematografija pridružila borbi protiv kolonijalizma. 

Redateljica potpisuje i scenarij kao i fotografiju. Hrvatski koproducenti su Vanja Jambrović i Tibor Keser. Film nastaje u produkciji Poppy Pictures (Srbija) i Survivance (Francuska) te koprodukciji s kućama Kino (Crna Gora) i Restart (Hrvatska). 

Međunarodni filmski festival u Torontu jedna je od najznačajnijih filmskih manifestacija u Sjevernoj Americi i u svijetu. Svake godine privuče veliki broj posjetitelja, a zahvaljujući prisutnosti mnogobrojnih medija i akreditiranih profesionalaca, važan je kao platforma za plasiranje potencijalnih kandidata za predstojeću sezonu nagrada, posebice one Američke filmske akademije (Oscar). 

Sve ostale detalje potražite na službenoj stranici festivala

Naslovne fotografije: scene iz filma Najsretniji čovjek na svijetu (prve četiri) i Ciné-Guerrillas: Scenes from the Labudović Reels (zadnja)

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.