Preskoči na glavni sadržaj

Nagrađivani Krugovi od ovog tjedna u domaćim kinima

Nakon zagrebačke premijere na zatvaranju 11. Zagreb Film Festivala od ovoga se tjedna u kinu Europa može pogledati nagrađivana hrvatska manjinska koprodukcija Krugovi Srdana Golubovića, koja je s uspjehom već prikazana na prestižnim festivalima poput Sundancea i Berlinalea. Uskoro dolazi i u kina u Rijeci i Čakovcu. 

Radnja filma prati tri paralelne priče koje se odvijaju u Beogradu, Trebinju i njemačkom Halleu, a vremenski obuhvaćaju period od rata u bivšoj Jugoslaviji pa do danas. Razvijaju se iz jednog herojskog djela i prate njegove posljedice kroz sudbine triju likova koje je taj događaj povezao. Glavne uloge tumače regionalne glumačke zvijezde Nebojša Glogovac, Leon Lučev i Hristina Popović, a u ostalima nastupaju Aleksandar Berček, Nikola Rakočević, Vuk Kostić, Boris Isaković i drugi. Krugovi su nastali prema scenariju Srđana Koljevića i Meline Pota Koljević, a redatelj filma Srdan Golubović domaćim gledateljima poznat je kao autor filmova Apsolutnih sto i Klopka.


Leon Lučev i Hristina Popović u filmu Krugovi

Svjetska premijera filma održana je u siječnju ove godine na Filmskom festivalu Sundance gdje je osvojio posebnu nagradu žirija u Međunarodnoj konkurenciji dugometražnog igranog filma. Do sada je prikazan na brojnim festivalima na kojima je osvojio tridesetak nagrada – između ostalog nagradu publike na Sarajevo Film Festivalu, Nagradu Ekumenskog žirija na Berlinaleu, nagradu za najboljeg redatelja na festivalu goEast u Wiesbadenu te tri Zlatne Arene na Festivalu igranog filma u Puli u Nacionalnom programu – sekciji manjinskih koprodukcija. Paralelno sa zagrebačkom premijerom na festivalu srednjo- i istočnoeuropskog filma CinEast u Luxembourgu osvojio je Grand Prix žirija i publike. Srpski je kandidat za nagradu Oscar 2014.

Krugovi su srpsko-njemačko-francusko-slovensko-hrvatska koprodukcija s Propeler Filmom kao hrvatskim koproducentom. Od ponedjeljka 28. listopada nalaze se na repertoaru Kina Europa, od 4. studenog moći će se pogledati u Art-kinu Croatia u Rijeci, a 11. studenog bit će prikazani i u Centru za kulturu Čakovec.
 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.