Preskoči na glavni sadržaj

Nagrade Oktavijan dodijeljene po 30. put

Hrvatsko društvo filmskih kritičara dodijelilo je nagrade Oktavijan autorima najboljih prošlogodišnjih hrvatskih filmova, a domaća ih je javnost imala priliku upoznati u specijalnom izdanju emisije HRT-a Posebni dodaci.

Dvadeset i jedan hrvatski filmski kritičar i gotovo stotinu i pedeset hrvatskih filmova raspoređenih u osam kategorija najkraći je brojčani opis tradicionalne filmske nagrade Oktavijan koja se dodjeljuje najboljim hrvatskim filmovima i njihovim autorima. Hrvatsko je društvo filmskih kritičara ustanovilo nagradu 1992. godine a ime je dobila po našem proslavljenom filmskom autoru, scenaristu, snimatelju i redatelju Oktavijanu Miletiću.

"Trideseta dodjela nagrada Oktavijan otkrila je kako u Hrvatskoj imamo uistinu sjajnih mladih autora i kako se ne trebamo bojati za našu kinematografiju. Ona je zanimljiva, kvalitetna, raznolika i očigledno vrlo izdržljiva. Ovo posljednje se odnosi ponajprije na uvjete u kojima su nastajali prošlogodišnji filmovi. Ni pandemija, ni posljedice potresa joj nisu oduzeli od kvalitete što se najbolje vidi po prilično dobrim ocjenama koje su moje kolegice i kolege kritičari dodjeljivali." – Hrvoje Pukšec, predsjednik HDFK-a.

Osim nagrada za prošlogodišnju filmsku produkciju HDFK je dodijelilo i nagradu za životno djelo, Zlatnog Oktavijana koji se dodjeljuje za doprinos filmskoj umjetnosti. Ovogodišnji je dobitnik Goran Trbuljak, istaknuti direktor fotografije, dugogodišnji filmski pedagog, a potom i autor animiranih i eksperimentalni filmova. Obrazloženje za nagradu Zlatni Oktavijan pronađite ovdje

Osim Oktavijana dodijeljene su i strukovne nagrade Vladimir Vuković i Ante Peterlić. Vladimira Vukovića za najboljeg prošlogodišnjeg hrvatskog filmskog kritičara je dobio Nikola Strašek, a najbolji novi kritičar je Ervin Pavleković, ovdje potražite obrazloženje nagrada. Nagrada Ante Peterlić dodjeljuje se za izvrsnost u području filmske publicistike i dodjeljuje se svake dvije godine, a ovogodišnji je dobitnik Hrvoje Turković za knjigu Tipovi filmskog izlaganja. Prilozi teoriji izlaganja dok obrazloženje  možete pročitati ovdje

Oktavijan za najbolji dugometražni igrani film:
Zbornica redateljice Sonje Tarokić

Oktavijan za najbolji dugometražni dokumentarni film:
Tvornice radnicima redatelja Srđana Kovačevića

Oktavijan za najbolji kratkometražni i srednjometražni igrani film:
Kazneni udarac redatelja Roka Bičeka

Oktavijan za najbolji kratkometražni i srednjometražni dokumentarni film:
Čekaj me redatelja Damira Markovine

Oktavijan za najbolji animirani film:
The Raft redatelja Marka Meštrovića

Oktavijan za najbolji eksperimentalni film:
Plejade redateljice Mateje Zidarić

Oktavijan za najbolji namjenski film:
Mi. redatelja Jure Pavlovića

Oktavijan za najbolju manjinsku koprodukciju:
Baksuzno bubanje ili bezumni pornić redatelja Radua Judea i koproducentice Ankice Jurić Tilić

Tablica s najbolje ocijenjenim filmovima u 2021. godini dostupna je na ovoj poveznici

Naslovna fotografija: scena iz filma Zbornica 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.