Preskoči na glavni sadržaj

Nagrade hrvatskim naslovima na Filmskom festivalu u Trstu

Dugometražni prvijenac Ivana Ramljaka, O jednoj mladosti osvojio je Nagradu OBC Transeuropa za najbolji dokumentarni film, a hrvatskoj manjinskoj koprodukciji Otac Srdana Golubovića pripala je Nagrada publike te Nagrada Srednjoeuropske inicijative (CEI). Osim toga, u industrijskom programu Last Stop Trieste, nagrađen je i hrvatski projekt Muzej revolucije Srđana Keče. 

"Film redatelja Ivana Ramljaka reducira narativ na osnovne elemente, te gledatelja tako bolje upoznaje s protagonistom i s njegovom umjetničkom ostavštinom. Pretvarajući kadrove u mjesto kolektivne ispovijesti, Ramljak rekonstruira godine kreativnosti, oslobođenja, hedonizma i mladenačkog razaranja na živopisnoj kulturnoj sceni poratne Hrvatske," stoji, između ostalog, u obrazloženju Nagrade OBC Transeuropa (Osservatorio Balcani Caucaso Transeuropa Award) koja je pripala Ramljakovom dugometražnom prvijencu, O jednoj mladosti

Film donosi priču o prerano preminulom autorovom prijatelju Marku Čakloviću i njihovom zajedničkom odrastanju. Dokumentarac je svjetsku premijeru doživio na prizrenskom DokuFestu, na kojem je proglašen najboljim regionalnim filmom, a hrvatsku na 29. Danima hrvatskog filma. U prosincu 2020. godine film je ovjenčan i glavnom nagradom na francuskom Poitiers Film Festivalu.

Scenarij i režiju potpisuje Ivan Ramljak, fotografiju Marko Čaklović, montažu Ivor Šonje, dok je za oblikovanje zvuka bio zadužen Borna Buljević. Film je nastao u produkciji Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu, a producent je Matej Merlić

Na 32. Filmskom festivalu u Trstu nagrađen je i Otac Srdana Golubovića, nastao u koprodukciji Srbije, Francuske, Njemačke, Hrvatske, Slovenije i BIH, čiji su hrvatski producenti Lana Matić i Boris T. Matić iz Propeler Filma. Film je osvojio Nagradu publike te Nagradu Srednjoeuropske inicijative (CEI - Central European Initiative) za film koji "najbolje prikazuje dijalog između kultura". 

Radnja filma Otac temelji se na stvarnom događaju, a slijedi priču o nezaposlenom nadničaru koji, nakon što mu socijalna služba oduzme djecu, napušta svoje malo selo na jugu Srbije i pješice kreće na put prema Beogradu, gdje planira svoj slučaj iznijeti samome ministru. Goran Bogdan je za glavnu ulogu u filmu 2020. bio nominiran za nagradu Europske filmske akademije (Najbolji europski glumac). 

Otac je premijerno prikazan u programu Panorama prošlogodišnjeg Berlinalea, osvojivši dvije nagrade (nagradu publike i nagradu Ekumenskog žirija). U Puli je 2020. godine osvojio nagradu publike (Zlatna vrata) s prosječnom ocjenom 5,0. 

Osim toga, projekt dugometražnog dokumentarnog filma Muzej revolucije redatelja, scenarista i snimatelja Srđana Keče i montažerke Hrvoslave Brkušić, koji se predstavljao u industrijskom programu Last Stop Trieste, osvojio je nagradu Flow Digital Cinema. Projekt produciraju Vanja Jambrović (Restart, Hrvatska) i Srđan Keča (Uzrok, Srbija), a koproduciraju Lukás Kokes i Pavla Janoušková Kubečková (Nutprodukce, Češka).

Last Stop Trieste potprogram je industrijskog programa When East Meets West, a namijenjen je projektima koji su skoro završeni. Popis svih nagrađenih projekata koji su sudjelovali u industrijskim dijelu festivala možete pronaći na ovoj poveznici

Filmski festival u Trstu odvijao se online, od 21. do 30. siječnja, a više detalja možete saznati na službenoj stranici

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.